Afghanistan kent groeiende drugsproblematiek

Naast het feit dat Afghanistan wereldwijd de grootste producent van opiaten is, is het gebruik van drugs er een groeiend probleem . Zo’n 8 procent van de volwassen bevolking in Afghanistan gebruikt drugs. Uit rapporten van het Bureau van de Verenigde Naties over Drugs en Ciminaliteit (UNODC) blijkt bovendien dat het aantal gebruikers stijgt.
Afghanistan kende een stijging van het gebruik van opiaten (opium en heroïne) van 1,4 procent in 2005 naar 1,7 procent in 2008. Hiermee ligt het land ver boven het wereldgemiddelde van 0.4 procent. Ter vergelijking: in Iran, de grootste opiatenconsument ter wereld, is het gebruik bij volwassenen 2,8 procent.
De Afghaanse oorlog is medeverantwoordelijk voor de stijging van het aantal druggebruikers. Vooral vluchtelingen die terugkeren uit buurland Iran vormen het grootste deel van de druggebruikers in Afghanistan. Hoewel slechts 2 procent van de vluchtelingen in Iran terecht komt, vormen ze bij terugkeer toch een kwart van de druggebruikers in Afghanistan. Velen zijn dus begonnen met gebruiken in Iran. Dit bewijst echter niet dat er een link is tussen vluchtelingenproblematiek en druggebruik. Bij binnenlandse vluchtelingen en terugkerende vluchtelingen uit andere landen zijn de cijfers namelijk niet zo hoog. De cijfers bevestigen echter wel het drugsprobleem in Iran.

Afghanistan is walhalla voor drugs


Afghanistan is ‘s werelds grootste producent van opiaten. Twee procent van de totale productie, zo’n 90 ton opium en 9,6 ton heroïne, wordt intern gebruikt. De prijzen van de drugs zijn er bij de goedkoopste ter wereld. Voor een gram opium (5 dosissen) betaal je 15 dollarcent. Dit is de goedkoopste prijs ter wereld. Voor een gram heroïne (zo’n 4 shots) betaal je 3 dollar. Hierin moet het qua prijs enkel buurland Pakistan voorlaten.
Bovendien is het land zelf sinds het begin van de oorlog onstabiel en verbetering lijkt niet meteen op gang te komen. Volgens een recente studie van Save The Children en de Universiteit van Columbia zijn vooral de sociaal-economische problemen zoals werkloosheid, armoede en mentale ziektes, de oorzaak. Uit dezelfde studie blijkt dat 80 procent van de 483 ondervraagden hulp wenste.
Mede door die onstabiliteit wordt er geen aandacht en geld besteed aan het behandelen van drugverslaafden. Volgens de UNODC zijn er maar 100 plaatsen beschikbaar voor de behandeling van drugverslaafden. Het totale budget om het groeiende probleem aan te pakken is 700.000 dollar, volgens Abdullah Wardak van het ministerie van Gezondheid. Dat is genoeg om aan 0,25 procent van de vraag te voldoen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.