Afghaanse vluchtelingen steunen president Karzai

In Afghanistan worden de komende weken de stemmen van de presidentsverkiezingen van afgelopen zaterdag geteld. Afghaanse vluchtelingen in Pakistan zijn er van overtuigd dat de huidige president Hamid Karzai de verkiezingen zal winnen.

Natuurlijk gaat Karzai winnen. De andere kandidaten kunnen niet tegen hem op. Karzai heeft een zuiver verleden, terwijl zijn tegenstanders allemaal wel op de een of andere manier bij bloedbaden betrokken geweest, zegt de zeventigjarige Noor Jamal, een Afghaanse vluchteling in de Pakistaanse grensstad Peshawar. We hebben voor vrede gestemd, en die kan er komen wanneer Karzai president wordt. Ook Yasmin en Saeeda, twee Afghaanse vrouwen in het Shaiekhabad vluchtelingenkamp, hebben sympathie voor Karzai. Omdat hij liberaal is. Hun moeder Saira heeft op Karzai gestemd omdat er een einde moet komen aan het bloedvergieten in Afghanistan.

Khadija, een andere vrouwelijke vluchtelinge, gelooft dat vrouwen onder Karzai meer rechten zullen krijgen. Afghanistan gaat erop vooruit. Voor de eerste keer in de geschiedenis mogen vrouwen in dit land in de Loya Jirga zetelen, een raad van traditionele leiders. Onder Karzai zullen vrouwen nog meer rechten krijgen.

In de presidentsverkiezingen vorige zaterdag hebben niet alleen miljoenen burgers in Afghanistan hun stem uitgebracht. Ook bijna 850.000 vluchtelingen in de buurlanden Pakistan en Irak hebben deelgenomen aan de verkiezingen.

Pakistan kreeg in 1978 voor het eerst te maken met vluchtelingen uit Afghanistan. Nadat de toenmalige Sovjet-Unie in december 1979 de macht greep in Kaboel, nam de vluchtelingenstroom toe. Hun aantal liep in de jaren tachtig op tot meer dan vier miljoen. In het midden van de jaren negentig greep de radicale islamitische Taliban de macht in Kaboel en het zuiden van Afghanistan. Door de strijd van de Taliban in het noorden van Afghanistan, vluchtten eind jaren negentig opnieuw honderdduizenden Afghanen naar Pakistan en Iran. In Afghanistan zelf raakten veel mensen ontheemd

Internationale organisaties hebben de verkiezingen in Afghanistan goedgekeurd. De belangrijkste groep van waarnemers, The Free and Fair Elections Foundation of Afghanistan, noemde de verkiezingen redelijk democratisch. Toch wilden vijftien van de achttien presidentskandidaten de verkiezingen ongeldig laten verklaren omdat er volgens hen gefraudeerd is.

Om te voorkomen dat kiezers herhaaldelijk hun stem zouden uitbrengen, werd op hun duim onuitwisbare inkt aangebracht. Bij sommige stembureaus bleek die inkt gemakkelijk afwasbaar. De gemengde kiescommissie van de Verenigde Naties en Afghanistan (JEMB) is een onderzoek naar de verkiezingsfraude gestart. We zullen de resultaten van dat onderzoek aanvaarden, wat ze ook zullen zijn, reageerde presidentkandidaat Abdul Hadi Khalilzai.

Qutbuddin Qayem van de Afghaanse verkiezingscommissie schat dat het tellen van de stemmen naar schatting drie weken in beslag zal nemen. Volgens een exit poll uitgevoerd door de Amerikaanse denktank International Republican Institute, verbonden aan Bush’ Republikeinse Partij, stevent de huidige Afghaanse president af op een verpletterende verkiezingsoverwinning. Karzai staat aan het hoofd van de overgangsregering in Afghanistan. Die werd aangesteld nadat de Taliban-regering eind 2001 door een militaire invasie onder leiding van de VS werd afgezet. (KC/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.