Acht senatoren stellen immigratiehervorming voor in VS

In de Verenigde Staten presenteren acht senatoren morgen een nieuw wetsontwerp met de bedoeling de  immigratiewetgeving in het land grondig te hervormen. Het plan van de zogenaamde “Gang of Eight” houdt in dat illegale immigranten door middel van een tien jaar lange proefperiode, inclusief boetes en controles, een verblijfsvergunning kunnen bemachtigen.  

  • Gage Skidmore Senator van Florida Marco Rubio verdedigde zondagochtend het nieuwe wetsvoorstel op verschillende talkshows. Gage Skidmore

Als de hervormingen daadwerkelijk worden doorgevoerd,  belooft de weg naar een permanente verblijfsvergunning niet simpel te worden. Het wetsvoorstel voorziet een “tijdelijke status” van tien jaar voor buitenlanders die illegaal in het land zijn. In die tijd zullen ze zowel boetes als aanvraagkosten voor een verblijfsvergunning moeten betalen, in totaal minstens 2.000 dollar (ongeveer 1.500 euro). Ook moeten de illegale immigranten kunnen aantonen dat ze een bijdrage leveren aan de maatschappij door te bewijzen dat ze werken en belastingen betalen. Pas na een decennium of langer is het dan mogelijk om een permanente verblijfsvergunning aan te vragen.

Bij het nieuwe voorstel horen ook een strengere grenscontrole, een hightech systeem dat mensen kan opsporen die langer blijven dan hun visum toestaat, en mechanismen die moeten voorkomen dat illegale immigranten kunnen werken. Als de nieuwe wet binnen enkele maanden effectief doorgevoerd wordt, zou dat de grootste revisie van de immigratiewetgeving sinds 1986 betekenen.

“Amnestie”

Sommige conservatieve Republikeinen zijn van mening dat het nieuwe wetsvoorstel gelijk staat aan “amnestie” voor de elf miljoen illegale immigranten in de Verenigde Staten. Daarbovenop vrezen ze dat de hervormingen enkel nog meer immigranten naar het land zouden lokken. Marco Rubio, Republikeins senator van Florida en lid van de Gang of Eight, verscheen op zondagochtend op meerdere talkshows in een poging om de Republikeinse gemoederen te bedaren. Rubio benadrukte in ‘This Week’ op de zender ABC dat het allesbehalve gemakkelijk zal zijn om een verblijfsvergunning te bekomen. ‘Het zou eigenlijk goedkoper zijn als ze terug naar huis gingen, tien jaar wachten en een verblijfsvergunning aanvragen’, verzekerde hij.

Toch zijn er ook velen die het nieuwe voorstel verwelkomen. Op zaterdag namen tienduizenden mensen deel aan demonstraties in Washington DC en in andere delen van het land om de immigratiehervorming te steunen.

De Latino-kiezer

Het is geen geheim dat de Republikeinse partij de Latino-kiezer, die traditiegetrouw democratisch is, graag voor zich zou winnen. Er wordt dan ook frequent gespeculeerd dat de vier Republikeinse senatoren in de Gang of Eight met de immigratiehervorming sympathie willen opwekken bij de omvangrijke Latino-gemeenschap. De algemene overtuiging dat de partij hierin zal slagen is echter klein. In een peiling van Fox voor de verkiezingen van 2012 zei slechts 6 procent van Latino-kiezers hun stem te baseren op de immigratiekwestie. Bovendien hebben de Republikeinse presidentskandidaten het nooit echt goed gedaan bij het Latino-publiek. Voorlopige koploper is Ronald Reagan, die 37 procent van de Latino-kiezers kon overtuigen in 1984.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.