Aanslag op leider gele hemden

Minstens twee aanvallers vuurden vanmorgen 84 kogels af op de auto van Sondhi Limythongkul. De leider van de protesten van de gele hemden werd geraakt in het hoofd. Sondhi verkeert na een operatie van drie uur buiten levensgevaar.
Wie de aanslag gepleegd heeft, is nog niet duidelijk. Sondhi heeft vele tegenstanders in de politiek, zowel bij de rode hemden, de aanhangers van Thaksin, als bij de regering. Sondhi hielp als leider van de gele hemden de regering vorig jaar aan de macht. Maar laatst uitte Sondhi nog scherpe kritiek op de regering op zijn eigen televisiezender ASTV. Daarin zei hij, naar aanleiding op de protesten in Thailand, dat de politie en het leger de veiligheid niet konden waarborgen. Volgens hem kon het ook niet door de beugel dat de regering de protesten van de Thaksinaanhangers toeliet.
Iedereen verdenkt ondertussen de rode hemden van ex-eerste minister Thaksin van de aanslag. Die hielden afgelopen week protesten tegen de huidige regering. Die protesten werden door het leger neergeslagen met vermoedelijk twee doden tot gevolg. De politie wil niets kwijt over wie de aanslag heeft gepleegd voor het onderzoek is afgerond.

Revolutionaire acties


Op het neerslaan van de protesten reageerde Thaksin zelf door op te roepen voor een volksrevolutie. Een oppositiepartij gelieerd met de PPP van Thaksin riep op tot geweld tegen de gele hemden. Sommige stemmen uit het kamp van de rode hemden strelden zelfs dat ze een ondergrondse strijd zullen voeren die erger zal zijn dan de moslimopstanden in de zuidelijke provincies van Thailand. Daarbij zijn sinds 2004 al meer dan 2000 doden gevallen. Ook verzekerden ze dat ze bij een volgende gelegenheid beter bewapend zullen zijn.
In Bangkok en omgeving heerst nog steeds de noodtoestand, sinds de protesten van de afgelopen week. Vandaag heeft de regering beslist, na de aanslag op Sondhi, dat dit nog even zo blijft. Als blijkt dat deze aanslag inderdaad gepleegd is door de aanhangers van Thaksin Shinawatra, dan vrezen waarnemers dat Thailand opnieuw in de situatie van de jaren ’70 terecht zal komen, toen het land diep verdeeld was en zowel de veiligheid als de economie hieronder leden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.