714 mensen geëxecuteerd in 2009

In 2009 zijn minstens 714 mensen geëxecuteerd in 18 verschillende landen, meldt Amnesty International. In China, waar cijfers over de doodstraf staatsgeheim zijn, zouden er nog eens duizenden exexuties voltrokken zijn.
  • Creative Commons by peppergrasss In Iran werden, na de presidentsverkiezingen van 12 juni en de daaropvolgende protesten, minstens 112 mensen ge Creative Commons by peppergrasss
Amnesty International eist meer transparantie van de Chinese overheid. ‘De doodstraf is een wrede en mensonwaardige straf die niet thuishoort in de 21ste eeuw. De Chinese overheid beweert dat ze steeds minder executies uitvoeren. Als dat waar is, waarom kan ze dan niet bekendmaken hoeveel mensen ze terechtgesteld heeft’, zegt Lore Van Welden, woordvoerster van Amnesty International Vlaanderen.
Na China zijn Iran, met minstens 388 executies, Irak (120 executies), Saudi-Arabië (69 executies) en de Verenigde Staten (52 executies) de belangrijkste executeurs ter wereld.

Tegenstanders het zwijgen opleggen


In China, Iran en Soedan werden doodstraffen in 2009 vaak uitgevoerd om tegenstanders de mond te snoeren of om politieke agenda’s te promoten. In Iran werden, na de presidentsverkiezingen van 12 juni en de daaropvolgende protesten, minstens 112 mensen geëxecuteerd.

Lichtpuntjes


Hoewel er in 2009 nog minstens tweeduizend mensen ter dood veroordeeld werden in 56 landen, wijzen de cijfers er toch op dat de praktijk naar een wereldwijde afschaffing evolueert: Burundi en Togo schaften de doodstraf in 2009 bijvoorbeeld af voor alle landen. Daarmee hebben 95 landen de doodstraf nu volledig uit hun wetboek geschrapt, 44 landen passen de doodstraf in de praktijk niet meer toe.
‘De doodstraf is geen efficiënt middel om criminaliteitscijfers te doen dalen. Het is nooit aangetoond dat de doodstraf meer afschrikwekkend is dan een andere straf’, zegt Lore Van Welden. ‘De doodstraf biedt geen antwoord op geweld. Het is een belediging voor de menselijke waardigheid.’

Europa (even) doodstrafvrij


Voor de eerste keer sinds Amnesty International doodstrafcijfers registreert, is er in 2009 geen enkele doodstraf voltrokken in Europa. Ook niet in Wit-Rusland, het enige land in Europa dat de straf blijft uitvoeren. Begin deze maand echter werden er wel weer twee mensen in Wit-Rusland geëxecuteerd.
De VS blijft het enige land op het Amerikaanse continent, zowel in Noord- als Zuid-Amerika, dat doodstraffen uitvoert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.