38 zaken van fraude onderzocht in Afghanistan

De Amerikaanse Speciale Inspecteur voor de Heropbouw van Afghanistan (SIGAR) kondigde gisteren aan dat zijn dienst een onderzoek start naar 38 gevallen van fraude bij projecten voor de heropbouw van Afghanistan.
De Speciale Inspecteur, Generaal Arnold Fields, zei dat een onderzoek werd geopend naar 10 Afghanen en 28 buitenlandse individuen of bedrijven. In meer dan de helft van de gevallen zou het gaan om omkoping en diefstal van militaire noodfondsen.
Om het onderzoek te beschermen kon Fields echter geen namen noemen.
Het bureau van de Speciale Inspecteur werd opgericht in 2008 en moet nagaan wat er precies met de Amerikaanse fondsen voor de heropbouw van Afghanistan gebeurt. Het bureau onderzoekt zowel klachten tegen overheden als private individuen en gaat na waar geld wordt verspild of verkeerd besteed.
Dat de besteding van fondsen in het door oorlog getroffen land best wat toezicht kan gebruiken, bewijst de aanleg van de snelweg tussen Kaboel en Kandahar in 2005.
De Afghaanse journalist Mirwais Harooni ontdekte dat alhoewel verschillende internationale bedrijven de snelweg voor 250.000 dollar per kilometer konden herbouwen, de Amerikaanse Louis Berger Group het contract binnenrijfde. Louis Berger gaf aan de opdracht voor 700.000 dollar per kilometer te vervullen, slechts drie maal zo duur als door de andere bedrijven werd voorgesteld. Dat Berger om zijn buitengewone dienstverlening werd aangenomen is bovendien weinig waarschijnlijk. Ten tijde van de offerte was de projectontwikkelaar verantwoordelijk voor een jarenlange vertraging bij de bouw van Afghaanse scholen.
Lang verwachte heropbouw
General Fields berekende dat de internationale gemeenschap de voorbije jaren al zestig miljard spendeerde aan de heropbouw van Afghanistan. Drie vierde van dit bedrag werd bijeengebracht door de Amerikaanse overheid. 
Het merendeel van de Amerikaanse fondsen wordt overgemaakt aan private ondernemingen, die worden aangenomen om specifieke contracten uit te voeren. In 2008 werd zo 6,8 miljard uitbetaald aan bedrijven en ondernemingen. Meer dan 104.000 private firma’s zijn momenteel met een contract van de Amerikaanse overheid in Afghanistan aan het werk. Met de nieuwe troepenversterking wordt verwacht dat dit aantal nog zal groeien.
De inspanningen voor de heropbouw van Afghanistan dateren uit een recent verleden. Zes maand na de Amerikaanse inval in Afghanistan, investeerde de Verenigde Staten het merendeel van haar middelen in de oorlog in Irak. Volgens Afghanistan-kenner Ahmed Rashid werd de heropbouw van Afghanistan niet meer beschouwd als een taak voor de Verenigde Staten en verdween de reconstructie op de achtergrond.
Debacle in Irak

SIGAR trad ook al -met effect- op in Irak en het bureau is cruciaal voor het slagen van de heropbouw in Afghanistan. Toch ligt het bureau in de Verenigde Staten steeds meer onder vuur.
Verschillende volksvertegenwoordigers stellen zich vragen rond de geschiktheid van SIGAR’s werknemers.
Daarnaast nam de dienst in december het consultancy bedrijf Deloitte and Touche onder de arm. Deloitte and Touche, onder leiding van voormalig volksvertegenwoordiger Tom David, staat de dienst voor een slordige 3,7 miljoen dollar per jaar bij met de voorbereiding van rapporten en getuigenissen voor het Huis.
‘Now we have contractors overseeing the oversight of contractors,’ zei een overheidsfunctionaris aan het Amerikaanse weekblad The Nation. Misschien opnieuw niet echt een toonbeeld van de ideale besteding van ontwikkelingsgeld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.