2009 extreem bloedig in Pakistan

Pakistan kende in 2009 het bloedigste jaar uit zijn recente geschiedenis. Meer dan drieduizend mensen lieten het leven bij terroristische aanvallen, een stijging met bijna de helft ten opzichte van 2008.
De zelfmoordaanval tijdens een processie in Karachi eind vorig jaar die dertig slachtoffers eiste, was de laatste in een reeks van 87 aanslagen in 2009.
Uit een rapport van het Pakistaanse Instituut voor Vredesstudies op basis van gegevens van waarnemers ter plaatse, officiële bronnen en berichten uit de media, blijkt dat er in 2009 in het hele land 12.600 slachtoffers vielen als gevolg van geweld. De helft daarvan zijn strijders in Zuid-Waziristan en de Swatvallei of doelwitten van Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigjes.
Muhammed Amir Rana, de auteur van het rapport, is niet mals voor de rol van de Pakistaanse overheid. “De overheid heeft geen strategie op lange termijn en houdt zich vooral bezig met het blussen van brandjes”, zegt hij. “Hoewel de politie er in is geslaagd om veel terroristische aanvallen in het land af te wenden, herinneren de vele aanvallen op burgers en veiligheidsdiensten ons constant aan de dreiging waar dit land mee te maken heeft.” Rana waarschuwt dat 2010 even erg of erger kan worden als er niet snel een korte- en langetermijnstrategie komt.

Offensieven


Het Pakistaanse leger lanceerde het voorbije jaar twee grote offensieven in Zuid-Waziristan en in de Swatvallei. Beide operaties waren volgens het leger succesvol.
Mensenrechtenactiviste Tahira Abdullah is minder enthousiast over de offensieven. “De vele doden zijn onaanvaardbaar”, zegt ze. “De vele slachtoffers van de taliban zijn onaanvaardbaar, maar dat geldt ook voor de vele slachtoffers van de legeroffensieven en de aanvallen met onbemande vliegtuigen. Het lijkt wel of Pakistanen wegwerpbaar zijn in de zogenaamde ‘Oorlog tegen de Terreur’. We worden gebruikt om de oorlog van iemand anders te vechten.”
2010 is alvast niet goed gestart voor Pakistan. Bij een zelfmoordaanslag in Laki Marwat, een discrict dat grenst aan Zuid-Waziristan, kwamen negentig mensen om. Het dreigt dus opnieuw een bloedig jaar te worden, zeker nu het er steeds meer op lijkt dat het leger een nieuw offensief voorbereid in Noord-Waziristan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.