15 miljard dollar voor Afrika

De Afrikaanse Ontwikkelingsbank zal samen met andere internationale financiers de komende twee à drie jaar 15 miljard dollar (11 miljard euro) extra uitlenen in Afrika. Dat maakte de instelling woensdag (13 mei) bekend op haar jaarvergadering in Dakar. Het geld moet de buitenlandse handel ondersteunen, de financiële sector in Afrika versterken en meer infrastructuur- en landbouwprojecten mogelijk maken.
De Afrikaanse Ontwikkelingsbank heeft de handen ineen geslagen met onder meer de Wereldbank, de Europese Investeringsbank, de Ontwikkelingsbank van Zuidelijk Afrika en het Franse agentschap voor ontwikkelingssamenwerking. De extra geldstroom moet de gevolgen van de internationale economische crisis opvangen. Volgens de Afrikaanse Ontwikkelingsbank zal de Afrikaanse economie dit jaar maar met 2,8 procent groeien, na vijf jaren met groeicijfers van meer dan 5 procent. De Afrikaanse exportinkomsten zouden met meer dan 250 miljard dollar dalen.
De Europese Investeringsbank heeft beloofd meer geld te investeren in infrastructuur- en energieprojecten, en zal de Afrikaanse banken ook helpen met extra kredietlijnen en flexibeler regels. De Bank had eerder al aangekondigd dat ze dit jaar 70 miljard dollar in Afrika zou pompen, in vergelijking met 55 miljard dollar vorig jaar.

Meer hulp nodig


De voorzitter van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, Donald Kaberuka, raadt Afrikaanse landen aan hun investeringsklimaat verder te verbeteren en zeker de economische hervormingen niet terug te schroeven die Afrika de voorbije jaren zo voorspoedig deden groeien. Dat wil volgens hem ook zeggen dat de overheidsuitgaven binnen de perken moeten blijven.
Er was de voorbije maanden kritiek op de rijke landen omdat die relatief weinig doen om arme landen door de crisis heen te helpen, terwijl ze wel astronomische sommen in hun eigen economie pompen. Op de top van de G20, de grootste economieën ter wereld, werd begin april beslist een miljard dollar vrij te maken voor de aanpak van de financiële crisis, maar het leeuwendeel van dat geld is niet bestemd voor arme landen.
Internationale ontwikkelingsbanken als de Afrikaanse Ontwikkelingsbank kregen wel 100 miljard dollar toegezegd voor leningen aan de armste landen, en het Internationaal Monetair Fonds zou ook een deel van zijn goudvoorraad verkopen om nog eens 6 miljard extra te kunnen uitlenen aan die groep van landen. Na de top kondigde de Amerikaanse president Barack Obama ook aan dat de VS hun voedsel- en landbouwhulp aan arme landen willen verdubbelen, tot meer dan een miljard dollar per jaar.
De Afrikaanse Ontwikkelingsbank schat dat Afrika 50 miljard dollar extra steun nodig heeft om snel weer aan te knopen bij de groeicijfers van voor de crisis. De instelling vreest dat het herstel in Afrika langer zal uitblijven dan in andere delen van de wereld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.