14 procent Amerikanen 'sterk antisemitisch'

Bijna 35 miljoen VS-burgers - 14 procent van de volwassen bevolking - koesteren sterke antisemitische overtuigingen. Dat zegt de Anti-Defamation League (ADL), een invloedrijke Amerikaanse vereniging die opkomt voor joden, op basis van een nationale opiniepeiling. Bij vorige peilingen tekende de ADL een daling in de anti-joodse sentimenten op, maar die trend lijkt nu gekeerd.

De ADL ondervroeg tijdens de maand maart 1.600 Amerikanen verspreid over het land over hun ideeën ten opzichte van joden. Het aantal respondenten met sterke antisemitische gevoelens is twee procent gestegen ten opzichte van zeven jaar geleden. Toen noteerde de ADL een indrukwekkende daling. In 1992 bekende nog één Amerikaan op vijf diepgewortelde anti-joodse overtuigingen.

Wat ons zorgen baart is dat veel van de waargenomen stappen naar een toleranter Amerika niet zo stevig lijken als we hadden gehoopt, zegt Abraham Foxman, de ADL-directeur.

Het onderzoek toont dat het aantal antisemitische incidenten in 2004 zijn hoogste niveau bereikte in negen jaar. Vorig jaar werden 1.821 gevallen gerapporteerd, een stijging met 17 procent ten opzichte van de 1.557 voorvallen in 2003.

30 procent van de respondenten stellen de joden verantwoordelijk voor de dood van Christus. Dat is vijf procent meer dan in 2002. 33 procent gelooft dat Amerikaanse joden loyaler zijn aan Israël dan aan de Verenigde Staten - evenveel als in 2002. Vier op vijf Amerikanen met anti-joodse gevoelens vinden dat joden te veel macht bezitten in de zakenwereld.

Vooral Latino’s en Afrikaanse Amerikanen hebben weinig op met hun joodse landgenoten, maar ook bij lager opgeleiden en oudere mensen leven anti-joodse gevoelens. 36 procent van de respondenten met Afrikaanse wortels zijn sterk antisemitisch, vier keer zoveel dan blanken. Het aantal Latino’s met antisemitische gevoelens neemt af, maar blijft hoog. Volgens de studie is 35 procent van de Latino-respondenten die in het buitenland werden geboren sterk antisemitisch, net als 19 procent van diegenen wiens wieg in de VS stond.

Haat en stereotypering treffen niet alleen in toenemende mate de joden in de VS. Bijna de helft van de respondenten die de Cornell Universiteit eind vorig jaar ondervroeg, vonden dat de Amerikaanse overheid op de een of andere manier de burgerrechten van islamitische Amerikanen moest beperken. Meer dan een kwart vond dat ze verplicht hun verblijfplaats moesten registreren bij de federale overheid, dat de Amerikaanse politiediensten moskeeën nauwkeurig in het oog moeten houden en dat undercoveragenten moeten infiltreren in burgerlijke en vrijwilligersorganisaties van moslims. Zo’n 22 procent van de respondenten zei dat de federale overheid moslimburgers of -migranten moet beschouwen als potentiële bedreiging.

De studie van Cornell was gebaseerd op 715 telefonische interviews met mensen uit heel de Verenigde Staten. Ze toonde een verband aan met de aandacht voor televisienieuws. Respondenten die veel aandacht besteden aan dat nieuws waren ook eerder geneigd beperkingen op burgerrechten goed te keuren. (ADR/MM)

http://www.adl.org/
http://www.comm.cornell.edu/msrg/msrg.html

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.