1 miljoen Afghanen verslaafd aan opium en heroïne

Afghanistan telt een miljoen druggebruikers, waaronder 60.000 kinderen jonger dan vijftien. “ Het land is zo goed als een narcoticastaat en dat is gezien alle inspanningen een ernstige teleurstelling”, zegt de vice-voorzitter van het Internationale Orgaan voor de Controle op Verdovende Middelen (INCB) bij de voorstelling van zijn jaarrapport.
Maar liefst een derde van de Afghaanse economie steunt op opium. 2006 was een recordjaar: de opbrengst per hectare was ongemeen hoog en de oppervlakte van de papavervelden nam toe verder toe. Het land is niet alleen de grootste opiumproducent ter wereld, één miljoen van de pakweg vijfentwintig miljoen Afghanen zijn zelf verslaafd aan opium of heroïne, blijkt uit het INCB-rapport.
Het probleem verspreidt zich over de hele regio. De drugstrafiek verloopt in grote mate via Iran en niet toevallig telt dat land het grootste aantal opiumverslaafden ter wereld. “Dat is een klassiek voorbeeld van trafieklanden - omdat trafikanten betaald worden in drugs”, zegt de vice-voorzitter van de INCB, Robert Lousberg.
Lousberg: “De drugssituatie in Afghanistan zal vrijwel zeker verergeren. Er is dringend nood aan aanpak van de wijdverspreide corruptie, alternatieve ontwikkeling voor de boeren, een beter rechtssysteem en de verlenging van het mandaat van de buitenlandse strijdkrachten ter plaatse. Dat zeggen niet alleen wij - ook de Afghaanse president Hamid Karzai gaat volledig akkoord.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.