007 in 2007

Zelden een zo onderhoudend en vlot boek over geheime diensten gelezen als ‘In het hart van Al Qaida. Mijn leven als spion.’ De auteur – die ondertekent met pseudoniem Omar Nasiri – beschrijft hoe hij in Brussel in contact komt met de Algerijnse terreurbeweging GIA en de Franse geheime dienst DGSE.

 

Vervolgens infiltreert hij in opdracht van de Fransen in opleidingskampen in Afghanistan en gaat hij voor de Britse geheime dienst MI6 in radicale kringen in Londen aan de slag. Waarheid of fictie? Daarover bestaat heel wat discussie. Maar die controverse neemt niet weg dat het boek een goed beeld geeft van het schimmige wereldje van spionage.

De minutieuze beschrijvingen van geheime ontmoetingen in hotels en metrohaltes in de buurt van het Rogierplein maken Brussel tot het decor van een spannend verhaal met hoge 007-factor.

Ook in Geheime diensten in België, de Verenigde Staten en over de wereld wordt de wereld van intelligence onder de loep genomen. Het boek is de weergave van een gelijknamig congres in het Egmontpaleis in Brussel in oktober 2006. VUB-professor Herman Matthijs laat ondermeer medewerkers van de federale politie en de militaire inlichtingendienst ADIV aan het woord.

Vooral de bijdrage van Koen Dassen is interessant. Het voormalig hoofd van de Staatsveiligheid geeft toe dat er ‘wat betreft het inlichtingenwerk door publieke én private derden op het Belgische grondgebied nog heel wat dark areas zijn die in een cultuur van good governance minder en minder een plaats kunnen en mogen hebben.’ Het boek is een academisch werkstuk en leest ook zo. Toch is het een must voor wie een beetje op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen in het Belgische spionagewereldje.

In het hart van Al-Qaida. Mijn leven als spion van Omar Nasiri is uitgegeven door Balans. 416 blzn. ISBN 90 5018 844 3
Geheime diensten in België, de Verenigde Staten en over de wereld van Herman Matthijs (ed.) is uitgegeven door die Keure. 152 blzn. ISBN 90 8661 385 4

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.