Joe Brusky (CC BY-NC 2.0 DEED)
Opinie

‘Inheemse volkeren worden opgeofferd op het altaar van de groene transitie’

De rush op grondstoffen voor de groene transitie wakkert landroof en onderdrukking van inheemse volkeren aan, zegt Rukka Sombolinggi van de Toraja-gemeenschap op het Indonesische eiland Sulawesi. Ze kroop in haar pen om dit onderbelichte probleem aan te kaarten.
Pixabay (CC0 1.0 DEED)
Opinie

4 miljard mensen naar de stembus in 2024: ‘Belangrijke test voor de democratie’

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan 4 miljard mensen in meer dan 40 landen naar de stembus gaan. Zullen democratieën deze lakmoesproef doorstaan?
© Albert González Farran / UNAMID (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Hoelang blijven we nog wegkijken van de wreedheden in Darfur?’

In de Soedanese regio Darfur vinden opnieuw wreedheden plaats die herinneren aan de massale gruweldaden van 2003. De Janjaweed-milities van weleer heten nu de Rapid Support Forces, maar internationale reactie op hun wreedheden blijft uit, schrijft adjunct-hoogleraar genocidestudies Mike Brand.
Roger H. Ghoun / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
Opinie

‘De Arabische Lente is slechts een verre herinnering voor de gemuilkorfde Tunesische pers’

Sinds president Saïed in 2019 aan de macht kwam, zijn de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in Tunesië steeds verder ingeperkt. Analisten Jacob Høigilt en Kjetil Selvik fileren het medialandschap van een Tunesische democratie in verval. 
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
Pixabay
Opinie

Cannabis in Zuid-Afrika: ‘De gevolgen van apartheid werken tot vandaag door’

Cannabis groeit snel uit tot een wereldwijde miljoenenindustrie en Zuid-Afrika wil een deel van de koek. Maar de arme boeren die al decennialang illegaal cannabis telen, dreigen uit de boot te vallen. Dat schrijft Thembisa Waetjen, hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit van Johannesburg.
© Tommy Trenchard / IPS
Opinie

‘Afrika is veranderd in een soort kerkhof’

De helft van alle mensen in extreme armoede leeft in Afrika, en op dat continent vallen ook de helft van alle dodelijke slachtoffers door terreur. Bovendien kent Afrika het hoogste zelfmoordcijfer ter wereld. Waarom is het er zo slecht aan toe?, vraagt Afrika-expert Baher Kamal zich af.
Milieudefensie / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Opinie

‘Dit zijn de gevaren van illegale olieraffinaderijen in Nigeria’

In de Nigerdelta-regio van Nigeria is een grootschalige industrie ontstaan van illegale olieraffinaderijen. Maar die brengt grote risico’s met zich mee voor het milieu, de veiligheid en de volksgezondheid, schrijven experten Nnaemeka Vincent Emodi, Chukwumerije Okereke en Ogheneruona E. Diemuodeke. 
pxhere (CC0)
Opinie

‘De tussenhandel in wapens vormt een uitdaging voor veel Afrikaanse landen’

De tussenhandel is bij wapens moeilijk te reguleren en vormt een uitdaging voor veel Afrikaanse landen, schrijven Peter Danssaert en Brian Wood van de Internationale Vredesinformatiedienst IPIS. ‘Zowel een reactieve als een proactieve aanpak zijn noodzakelijk.’
PxHere (CC0)
Opinie

‘Hulpverleners die zich schuldig maken aan seksueel geweld hoeven nauwelijks verantwoording af te leggen’

Het lukt maar niet om seksuele uitbuiting en seksueel misbruik bij humanitaire, ontwikkelings- en vredesmissies de wereld uit te helpen. Daders komen ermee weg omdat ze nauwelijks verantwoording moeten afleggen en omdat slachtoffers stelselmatig worden genegeerd, schrijft de Britse prof Mukesh Kapila.
Steve Evans / Wikimedia (CC BY 2.0)
Opinie

‘Een militaire ingreep in Mozambique zal het conflict nog verergeren. Dit is waarom’

Duizenden militairen naar Mozambique sturen om de regering te helpen optreden tegen de opstandelingen in de provincie Cabo Delgado? Geen goed idee volgens de Zuid-Afrikaanse expert internationale betrekkingen, Gilbert Khadiagala. Hij legt uit waarom hij niet overtuigd is. 
Copernicus Sentinel data processed by Pierre Markuse (CC BY 2.0)
Opinie

Wat de Suez-blokkade ons leert over de veiligheid van containerschepen

Een week lang lag de aandacht van de wereld bij een gigantisch containerschip dat was vastgelopen in het Suezkanaal in Egypte. Nu het schip losgetrokken is, lijst expert maritieme veiligheid Dirk Siebels op welke lessen uit die affaire getrokken kunnen worden.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.