© Elien Spillebeen
Interview

Twee jaar na terugkeer van Taliban: deze Afghaanse vrouwen blijven geloven in vrijheid

Twee jaar geleden kwamen de Taliban opnieuw aan de macht in Afghanistan. Vrouwen en verdedigers van mensenrechten betalen daarvoor een hoge prijs. Maar de strijdbaarheid van Afghanen is niet gebroken, zeggen twee vooraanstaande activistes, Sima Samar en Razia Arefi. ‘Kennis kan je niet afnemen.’ 
© Reuters / Mohamad Torokman
Interview

Israël-Palestina: ‘Een verbond is de enige manier om de heerschappij van radicaal-rechts te beëindigen’

Een coalitie met nationalistische en ultraorthodoxe partijen zorgt voor de meest rechtse regering die Israël ooit heeft gehad. ‘Dit zat eraan te komen’, zucht burgerrechtenactiviste Noa Sattath. Tegelijk ziet ze een brede protestbeweging opstaan tegen de regering en voor democratie. 
© Sociaal.Net / Lisa Develtere
Interview

Hoofddoekenverbod: ‘Onder het mom van neutraliteit worden vrouwen gediscrimineerd’

In 2007 zag de feministische organisatie BOEH! (Baas Over Eigen Hoofd) het levenslicht. Al vijftien jaar gaat BOEH! de strijd aan met overheden, scholen en organisaties die meisjes en vrouwen met een hoofddoek uitsluiten. Ida Dequeecker en Samira Azabar schreven een boek over de geschiedenis ervan.
© Delil Souleiman / AFP
Interview

‘Belgen die ik sprak zien IS niet meer als familie. Ze háten IS’

IS-leden terughalen naar hun land van herkomst is in ons aller belang, stelt IS-experte Anne Speckhard. Alleen dan vormen ze geen gevaar meer. ‘De meesten haten IS.’
Groupe Obscurecence / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Interview

Dekolonisatie: ‘In de geschiedenis is er geen enkele sociale vooruitgang geboekt zonder strijd’

De koloniale erfenis heeft nog altijd een impact op de machtsverdeling in onze samenleving. Hoe kan dekolonisatie het sociaal werk inspireren? Die vraag legden we voor aan auteur Nadia Nsayi en onderzoeker Jan Van den Broeck. Ze zijn op 21 mei te gast in het webinar ‘Dekolonisatie en sociaal werk’.
© Magnum / Gilles Peress
Interview

‘Gelijke burgerrechten tegenhouden, uitstellen en uithollen leidt tot geweld’

‘Het slechtste wat je kunt doen als de paden naar de toekomst bezaaid liggen met valstrikken, is met je ogen dicht je pad te vervolgen en de mantra prevelen dat alles wel goed komt’, schrijft de Frans-Libanese schrijver en intellectueel Amin Maalouf. 
© Anna
Interview

Een Maria met regenboogaureool beledigt niet. Of wel?

In Polen staan drie activisten terecht die opkomen voor de LGBTI+-gemeenschap. Ze gebruikten het Mariabeeld met regenboogaureool in een campagne, maar dat zou ‘religieuze gevoelens’ beledigen. ‘De vertegenwoordigers van de Kerk zaaien haat.’
© Piotr Łapiński
Interview

‘Dit is oorlog’: het internationale netwerk van christelijke fundamentalisten achter het Poolse abortusverbod

Nu het bijna-totaalverbod op abortus in Polen bijna van kracht is, trekken weer heel wat mensen de straat op. Journaliste Klementyna Suchanow onthult een christelijk netwerk dat Polen uitkoos als lanceerplatform voor hun ‘cultuuroorlog’. Ook Kamerlid Dries Van Langenhove is erop aangesloten.
Rabe! (CC BY-SA 3.0)
Interview

Politicoloog Hussein Solomon: ‘Mijn steun als moslim krijgt Erdoğan niet’

‘Erdoğan wil een nieuwe Ottomaanse kalief worden, maar zal toch verliezen’, zegt politicoloog Hussein Solomon over de Turkse president. Het politieke islamisme van Erdoğans AKP-partij biedt geen antwoord voor het nepotisme, de corruptie en de economische crisis.
© Reuters / Kenny-Katombe Butunka
Interview

‘De Congolezen zijn ontgoocheld in de democratie’

Félix Tshisekedi is één jaar president van Congo. Daarover sprak MO* met een bijzonder kritische delegatie van de katholieke Kerk in Congo. Ze wijst erop dat effectief bestuur moeilijk is voor een president zonder meerderheid, dat de corruptie niet verminderd is en dat de bevolking ontgoocheld is over de democratie. 
© Mona Haydar
Interview

Mona Haydar: ‘Als zij beschaafd zijn, ben ik liever barbaars’

Als kind in Saoedi-Arabië leerde Mona Haydar dat muziek haraam was. Toch voelde ze, zelfs op die jonge leeftijd, dat muziek haar roeping zou zijn. Vorig jaar bracht ze haar album Barbarican uit.
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Interview

‘De prioriteit die niemand in zijn verkiezingsprogramma durft te zetten: religieus extremisme’

Pakistan is met 210 miljoen inwoners het tweede grootste moslimland ter wereld. Gelegen tussen India, Iran en China, verdient het alle aandacht. Zeker nu op 25 juli 106 miljoen Pakistanen een nieuw nationaal parlement en nieuwe provinciale parlementen kiezen .

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.