© UNICEF
Opinie

‘De terugkeer van cholera stoppen, het kan!’

Vandaag is het Wereldwaterdag. Zuiver water en sanitaire en hygiënemaatregelen vormen een essentiële bescherming tegen talrijke ziekten zoals cholera, dat sinds enkele jaren weer sterk in opmars is. We moeten deze nieuwe dreiging een halt toeroepen, vindt Christèle Devos van UNICEF België.
Markus Spiske / Unsplash
Opinie

‘Genetisch gemodificeerd voedsel is geen oplossing voor de klimaatcrisis, ongeacht wat de biotechindustrie beweert’

De Europese Unie staat onder druk van de biotechsector om bepaalde genetisch gemodificeerde gewassen (ggo’s) toe te laten, zonder label of bijkomende veiligheidstest. Volgens agro-ecologen Anneleen Kenis en Barbara Van Dyck gebeurt dat onder valse voorwendsels.
Paul Einerhand / Unsplash
Opinie

‘Warmer zeewater betekent minder vis, en dat heeft gevolgen voor de voedselzekerheid’

Door de klimaatverandering nemen de visbestanden verder af. Daardoor zullen arme landen minder toegang hebben tot vis, een relatief goedkope bron van gezonde voeding. Een hervorming van de visserij dringt zich op, schrijven biologen Stefanie Colombo en Aaron MacNeil.
Misbahul Aulia / Unsplash
Opinie

‘De klimaatverandering werkt besmettelijke ziekten in de hand’

De klimaatverandering is de grootste existentiële bedreiging voor onze planeet. Bij de vele negatieve gevolgen voor de mens hoort ook de opmars van besmettelijke ziekten. Vijf wetenschappers leggen uit hoe dat komt.
© Memisa
Opinie

‘Klimaatrechtvaardigheid gaat ook over de toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg’

De opwarming van de aarde is niet alleen een ecologische crisis, maar ook een gezondheidscrisis, schrijft Thibaut Verhaeghe, medewerker bij ngo Memisa. De klimaatverandering belemmert, vooral in het Globale Zuiden, de toegang tot de gezondheidszorg. Hoog tijd dus om dit klimaatonrecht te bestrijden.
Marcelo Leal / Unsplash
Opinie

‘Kinderen lijden in stilte onder het gebrek aan pijnmedicatie’

Iedereen heeft recht op de hoogst haalbare gezondheidsstandaard, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit betekent dat iedereen toegang moet hebben tot essentiële medicijnen en vaccins. Helaas wordt dit recht voor minstens twee miljard mensen geschonden, schrijven enkele gezondheidsexperts.
chat_44 (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Opinie

‘Obesitas is geen epidemie, maar een businessmodel’

Obesitas is geen epidemie die ons zomaar overkomt, het is het resultaat van een voedselsysteem dat sterk aanzet tot ongezond eten. Dit is góed nieuws, vindt Maarten Corten van Rikolto. Als obesitas een menselijk georganiseerd systeem is in plaats van een epidemie, kunnen we dat systeem ook veranderen.
Aman Upadhyay (Unsplash)
Opinie

‘India's stijgende bevolking is niet enkel een economische kans’

India is China dit jaar voorbijgestoken als dichtstbevolkte land ter wereld. Om de vruchten van die bevolkingsgroei te plukken, moet de Indiase regering niet alleen investeren in productie maar ook in haar mensen, schrijft onderzoekster Taira Bhargava.
Albert Gonzalez Farran - UNAMID (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘SDG’s zijn niet inclusief genoeg’

Mensen met een beperking zijn te weinig vertegenwoordigd in de SDG’s. Ulrika Modéer, ondersecretaris-generaal van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties en José Viera, directeur Belangenbehartiging van de International Disability Alliance, breken een lans voor hen.
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
Florida Sea Grant / Flickr.com
Opinie

‘Plastic vervuilt niet alleen de oceanen, maar ook ons lichaam’

Plasticvervuiling is alomtegenwoordig: in onze huizen en werkplekken, tot in de diepste uithoeken van de planeet. Er sijpelen zelfs microplastics tot in ons bloed. De vervuiling van ons eten en drinken verdient daarom minstens evenveel aandacht als de vervuiling van de oceanen, vinden experts.
Rawpixel (CC0)
Opinie

‘De klimaatverandering maakt ons ziek’

De wereld is ver verwijderd van de 1,5 graaddoelstelling van het Parijs-akkoord, schrijven Naveen Rao en Eloise Todd. Er moet gezamenlijk actie worden ondernomen om die doelstelling nieuw leven in te blazen. En dat begint met de erkenning dat klimaat en gezondheid met elkaar verbonden zijn.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.