Jenny Hill / Unsplash
Analyse

Vogelgriep bij koeien doet wereldwijd alarmbellen afgaan

Gezondheidsdeskundigen pleiten voor strengere maatregelen bij het kweken van pluimvee wereldwijd. Sinds de vogelgriep overgesprongen is op melkkoeien in de VS moeten kippenboerderijen en pluimveemarkten goed in de gaten gehouden worden, klinkt het.
tanvi sharma / Unsplash
Analyse

Olielanden willen niet weten van minder plasticproductie

De hoop op een nieuw wereldwijd verdrag dat de sterk groeiende productie van plastic aan banden legt is vervlogen. Onderhandelaars gingen vorige week het onderwerp uit de weg tijdens een belangrijke VN-top in de Canadese hoofdstad Ottawa.
Julien Harneis (CC BY-SA 2.0 DEED)
Analyse

Mazelen zijn terug, en armste landen voelen de grootste impact

De mazelen, nog steeds een potentieel dodelijke kinderziekte, maken een wereldwijde comeback. Kinderen in onder meer India, Azerbeidzjan en Ethiopië betalen nu het gelag omdat routinevaccinaties tijdens de covid-pandemie onderbroken werden.
Samy Mbaru / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Analyse

Tbc gedijt in een warmere wereld

Hoewel er geen oorzakelijk verband is vastgesteld tussen klimaatverandering en tuberculose (tbc), wijzen steeds meer studies erop dat het de verspreiding van de ziekte in de hand werkt. ‘We moeten ons voorbereiden op een potentiële pandemie van door de klimaatverandering veroorzaakte tbc.’
© IPS / Catherine Wilson
Analyse

Ecologische én financiële crisis bedreigt de Stille Oceaan: ‘Wij zijn afhankelijk van de zee’

De kleinste eilanden in de Stille Oceaan trekken aan de alarmbel: als we onze klimaatambities niet nakomen, zal het leven op de eilandegroepen er onhoudbaar worden. Ze vrezen voor zowel een ecologische als een financiële crisis, omdat veel mensen sterke afhankelijk zijn van de visserij.
© Reuters / POOL NIEUW
Analyse

Geld, macht en politiek gerommel in de rangen van de WHO

‘Een WHO-directeur-generaal kan een lidstaat niet te hard aanpakken, en zeker niet eentje als China of Amerika.’ Het is een treffend antwoord van een Europese topdiplomaat. De vraag: waarom de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet strenger optrad tegen China.
Chris Shervey (CC BY 2.0)
Analyse

Er schort wat aan de katoenteelt en zowat alle grote modemerken blijken daar bij betrokken

‘Katoen is een van de meest intensieve, vernietigende teelten op de wereld. Een T-shirt van 200 gram heeft 2000 liter water nodig.’ En er is meer, stellen ngo’s, want een op de vijf katoenenkledingstukken blijkt gelinkt te zijn aan dwangarbeid.
Wikimedia
Analyse

Ontbossing steeds weer hoofdverdachte voor nieuwe virussen: dit is het mechanisme

Bij het onderzoek naar virussen die oversprongen van dieren naar mensen blijken steeds dezelfde patronen terug te keren. Ontbossing en fragmentatie van tropische wouden leidt tot een specifieke dynamiek, die de verspreiding van ziekten in de hand werkt. Dat schrijven deskundigen Amy Vittor, Gabriel Zorella Laporta en Maria Anice Mureb Sallum.
NIAID (CC BY 2.0)
Analyse

Ontwikkelingsexperts waarschuwen: ‘Corona is niet te stoppen zonder hulp aan arme landen’

Regeringen in rijke landen moeten arme landen niet negeren in de strijd tegen het coronavirus, anders is het onmogelijk de ziekte onder controle te krijgen. Daarop wijzen ontwikkelingsexperts.
Steve R. Barringer (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Corona bedwingen zonder lockdown: Taiwan toont dat het kan, en hoe

Op het moment dat Taiwan erin slaagde om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, met een zachtere maar tijdige aanpak, moesten de Belgen nog gaan skiën in Noord-Italië. Taiwan toont dat democratie geen belemmering hoeft te zijn bij de aanpak van de coronacrisis.
Chris Liverani/Unsplash (CC0)
Analyse

Chinezen steeds vaker op doktersbezoek in de cloud

De Chinese regering wil dat dokters en patiënten elkaar sneller vinden online. Vaak draait dat nog uit in een vlotter vermarkten van verzekeringen, maar het opent ook enorme perspectieven voor preventie en wetenschappelijke vooruitgang. 
© Office of Public Affairs (CC BY 2.0)
Analyse

Luchtvervuiling doet criminaliteit stijgen

Luchtvervuiling is niet alleen schadelijk voor de fysieke maar ook voor de mentale gezondheid, schrijft Gary Haq, hoogleraar aan de Universiteit van York. Steeds meer onderzoek wijst op een verband met crimineel gedrag.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.