NASA Earth Observatory (CC BY 2.0)
Analyse

‘Met Bolsonaro in Brazilië zit het EU-Mercosur-handelsakkoord muurvast’

Donkere wolken pakken zich samen boven het vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie wil afsluiten met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. Zelfs de Duitse regering twijfelt ondertussen of de overeenkomst in de huidige vorm wel getekend kan worden.
©️ Adobe stock/Kroko021
Analyse

Giftige pesticiden komen met Braziliaanse producten ook tot bij Europese consument

Brazilië was al de grootste pesticidegebruiker ter wereld, maar onder president Jair “Messias” Bolsonaro wordt het land almaar giftiger. En dat vormt ook een gevaar voor de volksgezondheid in Europa. 
<p&p>photo (CC BY-NC-ND 2.0) & Juan Carlos Martins (CC BY-ND 2.0)
Analyse

Vlees in ruil voor auto's. Het cynisme in de handelsverdragen tussen de EU en Zuid-Amerika

Met Donald Trump in het Witte Huis probeert de Europese Commissie zichzelf op te werpen als beschermer van wereldwijde vrijhandel. Achter de schermen ontvouwt zich een schimmig spel dat volledige industrietakken tegenover elkaar uitspeelt en banen reduceert tot wisselgeld.
© Broederlijk Delen
Analyse

‘Water, bossen en bergen kunnen zichzelf niet beschermen. Iemand moet het voor hen doen.’

In 2017 werden meer dan honderd natuurbeschermers vermoord in Latijns-Amerika. Een delegatie van vier prominente activisten was op bezoek in Brussel.
© Nelson Cárdenas
Analyse

De Nobelprijs voor de Vrede van President Santos, guerrillero’s en de Colombianen

De Colombiaanse President Juan Manuel Santos neemt vandaag in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst. Zijn investeringen in het vredesproces zijn enorm. Santos bracht sociale samenhang in het vredesverhaal van Colombia. En er zijn veel meer protagonisten in het spel dan alleen de president. 
CC President of the European Council
Analyse

De Europese bondgenoten van de oorlog van Calderón

De Europese Unie (EU) heeft systematisch haar steun verleend aan de drugsoorlog van president Calderón. Die Europese steun is niet nieuw en gaat terug tot de fel betwiste Mexicaanse presidentsverkiezingen van 2 juli 2006.
MO*
Analyse

Het vrijhandelsverdrag tussen Europa en Colombia en wie daar beter van wordt

Half april ondertekende de Europese Unie formeel een vrijhandelsakkoord met Colombia en Peru. De komende maanden moeten het Europese, het Colombiaanse en het Peruaanse parlement aan dit verdrag nog hun goedkeuring geven. Vooral het verdrag met Colombia is omstreden omwille van de slechte reputatie van het land op het vlak van mensenrechten. Om moge ...
Bia Noronha
Analyse

De Mapuchekwestie: een dubbeltje op zijn kant

Vertegenwoordigers van de Mapuchebevolking trachten hun schrijnende situatie onder internationale aandacht te krijgen. Zij zien dit als enige middel om de Chileense Staat onder druk te zetten zodat deze hun fundamentele rechten zou waarborgen.
Analyse

EU en Latijns-Amerika op zoek naar een nieuw partnerschap

Europa en Latijns-Amerika hebben elkaar opnieuw gevonden. Dat is toch de boodschap van de Europees-Latijns-Amerikaanse top die midden mei in Madrid plaatsvond. Maar wat betekent de hernieuwde aandacht en wie heeft wie eigenlijk nodig? MO* trok naar Madrid en ving in de marge van het feestgedruis ook kritische geluiden op.
Analyse

"Operatie Europa"

Tijdens een gerechtelijk onderzoek in Colombia naar de activiteiten van de inlichtingendienst DAS zijn geheime documenten aan het licht gekomen waaruit blijkt dat de dienst actief was in Brussel. Doelwitten waren het Europees Parlement, de ngo’s Broederlijk Delen en Oxfam Solidariteit en de mensenrechtenorganisaties Oidhaco en FIDH.
Analyse

Het nieuwe Brazilië

Begin oktober werd de Braziliaanse president Lula met opvallend veel eerbetoon ontvangen in Brussel. Op de agenda stonden onder meer de ondertekening van een aantal bilaterale akkoorden en de voorbereiding van een Belgische economische missie naar Brazilië in 2010. Wat een klein land als België kan betekenen voor een gigant als Brazilië.
MO*
Analyse

Lege magen, volle brandstoftanks

In oktober 2007 publiceerde MO* een dossier over biobrandstoffen. Deze brandstoffen stonden toen sterk in de belangstelling, maar lieten intussen veel van hun pluimen. MO.be vist dit artikel nu terug op en voegt het toe aan het dossier Energie 2020, over de tendenzen voor de toekomstige wereldwijde energievoorziening.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.