© REUTERS / Henry Romero
Opinie

‘Net de strijd tegen bendes maakte van Ecuador een narcostaat’

Een ongekende golf van bendegeweld heeft van Ecuador het meest gewelddadige land van Latijns-Amerika gemaakt. Het zijn bezuinigingen en net de harde aanpak van bendes die het geweld aanzwengelden, stellen experten Maria Gabriela Palacio en Fabio Andrés Díaz Pabón.
Engin Akyurt (Pixabay CC0)
Opinie

‘Ondanks alles weigert de journalistiek te sterven in Latijns-Amerika’

Latijns-Amerika was het voorbije jaar het gewelddadigste gebied om journalistiek te beoefenen, weet de Mexicaanse journalist Mael Vallejo. ‘Maar journalisten zullen er ook in 2024 de confrontatie met de macht blijven aangaan.’
U.S. Government (public domain)
Opinie

‘Kan een buitenlandse interventie in Haïti dit keer wel slagen?’

Haïti heeft de VN-Veiligheidsraad gevraagd om een internationale troepenmacht te sturen. Die moet het bendegeweld helpen bestrijden. Maar alleen als dit keer ook de Haïtiaanse politiek aangepakt wordt, heeft een nieuwe interventie een kans op slagen, waarschuwt MO*medewerker Alex Van Steenbergen.
Elsa Olofsson (CC BY 2.0)
Opinie

‘Wereldwijd drugsbeleid moet focussen op gezondheid’

Sinds de jaren '70 heeft de “war on drugs” de VS al zeker een miljard dollar gekost. Als gevolg daarvan kampen Latijns-Amerikaanse landen met instabiliteit en onveiligheid. Tijd voor een nieuwe blik op drugsbeleid, zegt Sergio Fernandez-Artamendi, hoogleraar Psychologie en Verslaving.
Barry Pousman (CC BY 2.0)
Opinie

‘Als er al vrede heerst in Guatemala, is het een vrede die verdacht veel lijkt op oorlog’

25 jaar na de ondertekening van het vredesakkoord dat een einde maakte aan de 36-jarige burgeroorlog in Guatemala, is de vrede in het Midden-Amerikaanse land ver te zoeken, zegt de Canadese hoogleraar W. George Lovell. Armoede, geweld, ongelijkheid en corruptie blijven er wijdverbreid. 
© Ladyrene Pérez/ Cubadebate
Opinie

‘Veel Cubanen zien het als hun revolutionaire plicht om vragen te stellen en kritiek te uiten’

Cuba staat, vijf jaar na de dood van de revolutionaire leider Fidel Castro, voor grote uitdagingen: Amerikaanse sancties, COVID-19, ongelijkheid en politieke onenigheid. Dat schrijft Cuba-experte Parvathi Kumaraswami. ‘Cuba heeft zijn lot als soevereine natie nog steeds niet helemaal in eigen handen.’
Pedro Szekely / Flickr (CC BY-SA 4.0)
Opinie

‘Colombiaans vredesakkoord leidde tot oorlog tegen het bos’

Het Colombiaanse vredesakkoord tussen de regering en de FARC zou niet alleen het geweld staken, maar ook oneerlijk grondbezit en ontbossing aanpakken. Nu andere guerrillagroepen de plek van de FARC hebben ingenomen, blijkt het lastig het akkoord na te leven, schrijft Maxwell Radwin (Mongabay).
© Iván Valencia
Opinie

‘#SOSColombia: Colombianen willen niet meer alleen staan. Waar blijft internationale hulp?’

Hoewel ze zich ver van Colombia bevinden, voelen Karlijn Van den Broeck en haar Colombiaanse vriendin Dayana erg mee met wat er afgelopen week gebeurde. Wat ze te zien en te horen krijgen, laat weinig aan de verbeelding over. Vreedzaam protest wordt hardhandig de kop in gedrukt.
(c) Omer D'Hoe
Opinie

Romero: ‘In Gods naam, in naam van het volk, beveel ik u, Gij zult niet doden!’

Een politieke moord zette veertig jaar geleden de wereld in beweging: de aanslag op de aartsbisschop van El Salvador, Oscar Romero. De verontwaardiging van toen zou ons nu goed van pas komen, vindt Rik Devillé van de Werkgroep Mensenrechten in de Kerk.
Matthew Straubmuller / Flickr (CC BY 2.0)
Opinie

Bolivia, een onuitgesproken staatsgreep

Hoe is het zover kunnen komen in Bolivia? Onder andere diepgeworteld racisme, fake news en conservatieve identiteitspolitiek blijken mee aan de basis te liggen van de huidige situatie in het land. David Verstockt, FOS-medewerker in Bolivia, analyseert de recente ontwikkelingen.
Giobruni1 (CC BY-SA 4.0)
Opinie

Guatemala na de verkiezingen: onzekerheid troef

De uitslag van de lokale en nationale verkiezingen voorspelt weinig goeds voor Guatemala, dat gebukt gaat onder wijdverspreide overheidscorruptie, hardnekkige ongelijkheid en een aanhoudende migratiecrisis. Dat schrijft Patricia Verbauwhede, medewerker van de ngo Broederlijk Delen.
© Susan Melkisethian (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Eenzijdige berichtgeving over Venezuela is wegbereiding voor staatsgreep

De poging tot staatsgreep in Venezuela staat of valt voor een groot stuk met de publieke opinie. Het is belangrijk dat mensen met een groot forum vandaag hun stem laten horen en de door de Verenigde Staten gesponsorde poging tot staatsgreep afkeuren.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.