© Andrej ISAKOVIC / Belga / AFP
Analyse

Poetinmaskers in Servië: waar zijn Russische dissidenten nog veilig?

Servië was sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een veilig toevluchtsoord voor Russische dissidenten. Tot een aantal van hen in de zomer van 2023 plotseling het land werd uitgezet. ‘Ook in het buitenland viseert het Russische regime onschuldige burgers.’
© Khaled Abdullah / Reuters
Analyse

Moeten we de Houthi’s onderschatten of net overschatten?

Ze leken uit het niets te komen, de Jemenitische Houthi’s en hun aanvallen in de Rode Zee. Maar de Houthi’s zijn al sinds 2004 militair actief in Jemen. MO* zet op een rijtje wat je moet weten om hun positie en militaire acties vandaag beter te begrijpen.
© Pieter Stockmans
Analyse

Waarom trok minister Hadja Lahbib naar Moldavië, een klein landje dat niemand kent?

Waarom trok minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib dit jaar naar Moldavië, een klein landje dat niemand kent? En waarom opent België er een ambassade? MO* ging mee en stelde vast: de uitbreiding van de EU wordt prioriteit nummer één van het Belgisch voorzitterschap van de EU volgend jaar.
Israel Defense Forces (CC BY-NC 2.0 DEED)
Analyse

Amerikanen staken al 130 miljard dollar in veiligheid van Israël

De VS hebben sinds de oprichting van Israël meer dan 130 miljard dollar gespendeerd aan de veiligheid van het land. Dat budget werd nagenoeg volledig opgeslokt door wapenleveringen. De voorwaarden voor het inzetten van die wapens worden alvast in het huidige conflict met Gaza niet nagekomen.
David Stanley (CC BY 2.0 DEED)
Analyse

Is na Nagorno-Karabach ook Armenië aan de beurt?

Azerbeidzjan heeft zijn macht laten gelden in de Armeense enclave Nagorno-Karabach. Daarmee komt het land een stap dichter bij een oude strategische doelstelling: een corridor naar Turkije en de Middellandse Zee. Maar om dat te bereiken, moeten er ook gebieden binnen Armenië vallen.
© Belgaimage / Eduardo Soteras / AFP
Analyse

‘Afrika wil geen kant kiezen in dit conflict. Meer dan ooit willen we vrede’

Afrikaanse landen die een groot deel van hun tarwe invoeren uit Europa, betaalden een hoge rekening voor de Russische inval in Oekraïne. Graan werd onbetaalbaar. De hele kwestie maakt pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar grote delen van Afrika zijn wanneer een oorlog losbarst op het Europese continent.  
© Reuters / Nacho Doce
Analyse

Wil iemand nog praten over vrede?

Stoere oorlogstaal en -daden overheersen het politieke en publieke debat over de Oekraïneoorlog, stellen ook Vlaamse vredesorganisaties vast. MO* stelde aan hen de vraag of ze hun boodschap van vrede nog verkocht krijgen.
Pixabay/CC0
Analyse

‘Russische persvrijheid op z’n slechtst sinds de Koude Oorlog’

De arrestatie van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich door Rusland is – naast een duidelijke waarschuwing voor buitenlandverslaggevers – tekenend voor de toenemende intolerantie van het Kremlin voor onafhankelijke stemmen. Dat zeggen verschillende internationale perswaakhonden.
© Reuters / Bernadett Szabo
Analyse

Hoe Viktor Orbán het brein van de Hongaren herprogrammeert

Hongarije blokkeert de anti-Russische sancties van de EU niet, maar stelt zijn medialandschap wel wagenwijd open voor het Russische oorlogsnarratief. Wat zit achter deze ogenschijnlijke paradox?
© Reuters / Maxim Shemetov
Analyse

Zolang de sancties duren, zal Kremlin samenwerken met criminelen

Een land dat oorlog wil voeren en internationale sancties opgelegd krijgt, moet het geld érgens blijven halen. Rusland heeft al decennialang banden met de georganiseerde misdaad. Samenwerken met criminelen blijkt essentieel om de Russische economie veilig te stellen.
© Nychka Lishchynska
Analyse

Onderzoekers in Oekraïne: ‘Nieuwe aanpak van oorlogsmisdaden nodig’

Nu er plannen zijn om in Den Haag een centrum op te richten om oorlogsmisdaden in Oekraïne te vervolgen, gaan er ook steeds meer stemmen op die stellen dat de wereld fundamenteel anders moet reageren op dit soort misdrijven. 
© Tom Shelton - Handicap International
Analyse

Zijn bommen op burgers binnenkort verleden tijd?

83 landen ondertekenden recent een nieuw internationaal akkoord tegen het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. Dat blijkt hoognodig: maar liefst 9 op de 10 slachtoffers van bombardementen in bewoond gebied blijken burgers te zijn. MO* legde de impact van de bommenoorlog onder de loep.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.