Bron: INREDH
Wereldblog

Waarom mogen Ecuadoranen nu wapens dragen? Vijf vragen en antwoorden

In Ecuador krijgen burgers toelating om wapens te dragen. Wat is precies de aanleiding hiervoor? En hoe wordt dat decreet onthaald? Jana van Braeckel, 11.11.11-medewerker voor de partnerwerking in de Andeslanden, beantwoordt in deze blog enkele vragen over de situatie.
Ordzonhyd Rudyard Tarco Palomino (CC BY-SA 4.0)
Wereldblog

Wat is er aan de hand in Peru? Vijf vragen en antwoorden

Alweer een president die moest opstappen, een op het nippertje vermeden staatsgreep en een noodtoestand. De situatie in Peru is uitermate gespannen. 11.11.11-expert Freya Rondelez, die de ontwikkelingen vanuit Lima op de voet volgt, licht toe.
© Anneke Verbruggen
Wereldblog

Toerisme als dam tegen geweld: in Cali maken ze er werk van

Comuna 20, een buitenwijk van Cali, staat bekend als een gewelddadige buurt. Tot voor kort werd het gebied geteisterd door bendeoorlogen. Het geweld beu, namen de bewoners het heft in eigen handen. Met toeristische rondleidingen slaagden ze erin het geweld terug te dringen.
© Maxime Degroote
Wereldblog

Duizenden boeren zetten mijnbouwproject in Peru stop

Negen dagen. Zo lang duurde de staking in Hualgayoc, Peru, voordat duizenden boeren hun gelijk haalden en een mijnbouwproject van het bedrijf Anta Norte haar operaties moest stopzetten. Negen dagen van kou, politieconflicten en slapen op 4000 meter hoogte. Maxime Degroote maakte er twee van mee.
Giorgia Prates / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Wereldblog

T-shirts tonen verdeeldheid van Brazilië

De populariteit van president Bolsonaro bereikt  na acht maanden op een dieptepunt. De spanning tussen voor -en tegenstanders is haast te snijden. En in de strijd zijn t-shirts er in de strijd een symbool.
AlCortés (CC BY 2.0)
Wereldblog

Colombia draait in cirkels: weer een vredesakkoord op de rand van de afgrond

Louise Willocx bericht vanuit Colombia, waar ze werkt voor de Vredesrechtbank, opgericht na het Vredesakkoord in 2016. Maar ruim een jaar na het aantreden van president Duque, lijkt het water tussen de partijen weer oneindig diep. Op 29 augustus kondigden enkele FARC-kopstukken aan de wapens opnieuw te willen opnemen. 
Leon Hernandez (CC BY-NC-ND 2.0)
Wereldblog

Colombianen op straat voor honderden vermoorde sociale leiders

Afgelopen vrijdag trokken in Bogotá, de Colombiaanse hoofdstad, zo’n 15.000 manifestanten de straat op om gerechtigheid te vragen voor de bijna driehonderd sociale leiders die vermoord werden sinds het vredesakkoord in 2016.
Wikimedia Commons/VOA (https://www.voanoticias.com/a/nicaragua-violencia-protestas-por-reformas-al-seguro-social/4357428.html)
Wereldblog

Nicaraguanen zijn de machtsconcentratie van Ortega en Murillo beu

Spontaan burgerverzet of een poging tot staatsgreep? Vreedzame betogers of gewapende bendes? Repressie door paramilitairen en scherpschutters of criminelen, soms verkleed in politie-uniform? Het opsluiten van politieke gevangenen of het berechten van ‘golpistas’ of staatsgreepplegers? Over de gebeurtenissen van vorig jaar in Nicaragua l ...
© Sarah Vergaerde
Wereldblog

Bedrieglijke vrede in Colombia

Omringd door groene bergen lijkt San Carlos, met zijn kerkpleintje en hangouderen, de Colombiaanse tegenhanger van een vredig Vlaams dorpje. Een wandeling langs de herinneringen schetsen een heel ander beeld. Een dorpsvrouw getuigt.
Janneke Nijmeijer
Wereldblog

Coca sí, cocaina no?

Coca is een plant met enorm veel potentieel. Het heeft gezondheidsvoordelen voor de consument en is economisch gezien een lucratief gewas voor landen waar coca groeit. Als voorstander voor het openen van een internationale markt voor cocaproducten onderzocht ik in Bolivia de praktijk van het reguleringsbeleid. Helaas blijkt de prakti ...
© Hannes Cools
Wereldblog

Ik ging een week bij de FARC wonen

Een vrachtvliegtuig uit de jaren veertig, de verplichte aankoop van een paar rubberlaarzen en een autorit van vier uur over onberijdbare wegen. Zoveel was nodig om een kamp van de FARC te bereiken. En daarna een week bij hen inwonen, driemaal daags rijst en een rondleiding langs hun oude schuilplaats waar tot twee jaar geleden nog 500 strijders ver ...
© Saar Fivez
Wereldblog

Mijnbouw zet de lokale bevolking buitenspel in het noorden van Peru

Grootschalige mijnbouwprojecten groeien exponentieel in Peru, waardoor de lokale bevolking zich alsmaar meer ontpopt tot daadkrachtige verdedigers van hun rechten.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.