Elsa Olofsson (CC BY 2.0)
Opinie

‘Wereldwijd drugsbeleid moet focussen op gezondheid’

Sinds de jaren '70 heeft de “war on drugs” de VS al zeker een miljard dollar gekost. Als gevolg daarvan kampen Latijns-Amerikaanse landen met instabiliteit en onveiligheid. Tijd voor een nieuwe blik op drugsbeleid, zegt Sergio Fernandez-Artamendi, hoogleraar Psychologie en Verslaving.
Barry Pousman (CC BY 2.0)
Opinie

‘Als er al vrede heerst in Guatemala, is het een vrede die verdacht veel lijkt op oorlog’

25 jaar na de ondertekening van het vredesakkoord dat een einde maakte aan de 36-jarige burgeroorlog in Guatemala, is de vrede in het Midden-Amerikaanse land ver te zoeken, zegt de Canadese hoogleraar W. George Lovell. Armoede, geweld, ongelijkheid en corruptie blijven er wijdverbreid. 
Spc. Leslie Angulo, U.S. Army / Wikimedia (CC0)
Opinie

‘De meeste Afghanen van vandaag waren nog niet geboren toen de Amerikanen binnenvielen’

Er zijn veel verborgen of niet-erkende kosten van het besluit van de Verenigde Staten om met militair geweld op de aanslagen van 9/11 te reageren. Hoogleraar Neta C. Crawford en haar collega’s van het project Costs of War proberen de menselijke, economische en politieke tol in kaart te brengen.
i Postcross (CC BY 2.0)
Opinie

‘De overwinning van de Taliban was onvermijdelijk’

De Taliban hebben de macht opnieuw gegrepen in Afghanistan. Eén blik op de strategische geografische ligging van het land en de politiek van de regio leert dat deze uitkomst onvermijdelijk was, zegt Natasha Lindstaedt, professor Internationale Betrekkingen aan de universiteit van Essex.
CC dric / Pixabay
Opinie

De War on Woke

‘Als er binnen het enorme overaanbod aan meningen op de wereld één tekort is, dan is dat twijfel’, schrijft voormalig MO*hoofdredacteur Gie Goris. Twijfelarmoede heerst over het hele spectrum: van de verongelijkte witte middenklasser tot de gekwetste zwarte activist.
Khamenei (CC BY-  4.0)
Opinie

‘Waarom westerse toenadering tot Iran onontkoombaar is’

Het Iran-beleid van de Amerikaanse president Donald Trump heeft gefaald. Zijn 'maximale druk' van de afgelopen vier jaar lijkt vooral een overreactie op een relatief onbeduidende dreiging, constateert politicoloog Ellis Mallett. Een nieuwe benadering van de omgang met Iran dringt zich op.
White House / Shealah Craighead (CC0)
Opinie

‘De VS die hun ziel verliezen? Dat is voor autocraten de best denkbare uitkomst’

Ook al behoort Trumps presidentschap de facto tot het verleden, wat hij achterlaat is een mooi geschenk voor autocraten elders in de wereld. ‘Kijk: het gebeurt overal. Er is niets nieuws onder de zon. Slaap verder en laat de president je beschermen.’
public domain (CC0)
Opinie

De wereld zit in een "Grote Migratieclash" (en die wordt nog groter)

De wereld zit in een "Grote Migratieclash", een bittere strijd tussen degenen die “weg willen” uit hun land en degenen die anderen “weg willen houden” uit hun land, zegt Joseph Chamie, demograaf en voormalig directeur van de VN-Bevolkingdivisie.
USAID (CC0)
Opinie

Waarom de Afrikaanse Unie maar geen vrede bereikt

Ondanks haar goede intenties slaagt de Afrikaanse Unie er maar niet in de vrede te bewaren in haar lidstaten. Chris Changwe Nshimbi, onderzoeksdirecteur aan de universiteit van Pretoria, analyseert hoe dat komt.
Göran Höglund (Kartläsarn) CC BY-ND 2.0
Opinie

Wat nu met de Korea’s?

Tijdens de mislukte top in Vietnam waren alle schijnwerpers gericht op de VS en Noord-Korea. Zuid-Korea bleef veel meer op de achtergrond. Nochtans zijn er grote gevolgen op korte en lange termijn.
kremlin.ru (CC BY 4.0)
Opinie

Poetins grote plan: Syrië gebruiken om Turkije aan zich te binden

Het is Poetin in Syrië niet zozeer te doen om de steun aan zijn oude bondgenoot, schrijft Mustafa Demir, lector Internationale Betrekkingen aan de Staffordshire University. De Russische president ziet er vooral een manier in Turkije aan zich te binden, en zo het Westen en de NAVO stokken in de wielen te steken.
The White House
Opinie

Zaak-Khashoggi toont afnemende Amerikaanse invloed in Midden-Oosten

De reactie van de Amerikaanse president Donald Trump op de verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in Istanboel is een indicatie van hoe de Amerikaanse invloed in het Midden-Oosten afneemt.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.