S.Quinn / CIP (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Opinie

‘Eerlijke prijzen zijn een voorwaarde voor duurzame landbouw’

Naar aanleiding van Wereldbananendag én de Internationale Dag van de Boerenstrijd vraagt een coalitie van ngo's om eerlijke prijzen voor boeren wettelijk te verankeren. Dat is volgens de ngo's broodnodig om ons landbouwsysteem wereldwijd duurzamer en rechtvaardiger te maken.
Kiyoshi / Unsplash
Opinie

‘Chocolade wordt duurder en misschien is dat niet zo slecht’

Voor wie graag chocolade eet, wachten sombere tijden: de cacaoprijzen verdubbelden in een jaar tijd tot bijna 6000 dollar per ton. Goed nieuws voor de boeren? Zo simpel is het helaas niet. Al kan het een stap zijn op de lange weg naar duurzamere chocolade, schrijft Chloé Van Uytven van Rikolto.
ILRI/Karen Marshall (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Opinie

‘Een goed landbouwbeleid beschermt Europese én West-Afrikaanse boeren’

West-Afrikaanse melkboeren zijn de dupe van een Europees landbouwbeleid dat de Europese melkindustrie bevoordeelt. Enkele ngo's, waaronder Oxfam en Humundi, vestigen de aandacht op dit onderbelicht probleem.
Zoe Schaeffer / Unsplash
Opinie

‘Niet het milieu maar het achterhaalde landbouwbeleid is de vijand van de boeren’

Het huidige landbouwmodel stuit op zijn grenzen, niet alleen voor het leefmilieu maar ook voor onze boeren en hun toekomst. Dat hebben de recente boerenprotesten nog maar eens aangetoond, stellen Esmeralda Borgo en Ingrid Pauwels van de agro-ecologische beweging Voedsel Anders.
Markus Spiske / Unsplash
Opinie

‘Genetisch gemodificeerd voedsel is geen oplossing voor de klimaatcrisis, ongeacht wat de biotechindustrie beweert’

De Europese Unie staat onder druk van de biotechsector om bepaalde genetisch gemodificeerde gewassen (ggo’s) toe te laten, zonder label of bijkomende veiligheidstest. Volgens agro-ecologen Anneleen Kenis en Barbara Van Dyck gebeurt dat onder valse voorwendsels.
USDA / Flickr (CC0)
Opinie

‘EU-landen hebben hun landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van migrantenarbeid’

Volgens twee Spaanse onderzoekers heeft de Europese Unie haar landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van arbeidsmigranten. Zonder deze werkkrachten stort het systeem in. Hoog tijd dat we als samenleving hun leefomstandigheden verbeteren, schrijven de onderzoekers.    
© Rikolto
Opinie

‘Klimaatgekkies en gifspuiters: tijd om écht naar elkaar te luisteren’

Landbouw en voedsel staan op het kruispunt van de grootste uitdagingen van onze tijd: klimaat, milieu en armoede. Maar aan de polariserende manier waarop de discussie gevoerd wordt, valt dat niet af te lezen, vindt Jelle Goossens van Rikolto. Een pleidooi voor minder debatten en meer gesprekken.  
Pixabay
Opinie

‘Europaʼs vleesverslaving voedt de wereldwijde voedselcrisis’

Covid, oorlog en klimaatverandering hebben tot een snel toenemende voedselonzekerheid in ontwikkelingslanden geleid. Met een cruciale ingreep in de voedselproductie kan de EU de inflatie van de voedselprijzen verlichten en de mondiale voedselvoorziening schragen, schrijven Sarah Lake en Nico Muzi.
scion-cho (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid én de planeet’

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank –  is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet. Als we minder ultrabewerkt voedsel eten, is dat dus een unieke kans om zowel onze gezondheid als ons voedselsysteem te verbeteren, schrijven vier Australische voedingswetenschappers.
Unsplash
Opinie

‘Hoe ernstig neemt Vlaanderen de bescherming van leefmilieu en volksgezondheid?’

Het enige onafhankelijke overheidslabo voor milieuanalyses wordt mogelijk opgedoekt, en dat wekt de verontwaardiging van Erik Grietens (Bond Beter Leefmilieu). Hij hekelt de besparingen op de kap van milieu en gezondheid. ‘Milieurisico’s beheersen en de volksgezondheid beschermen zijn kerntaken van de overheid.’
IIRR / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Opinie

‘Hoog tijd voor een grondige verandering van onze voedselsystemen’

Wat zou centraal moeten staan wanneer een VN-top zich buigt over de hervorming van de wereldwijde voedselsystemen? Agro-ecologie en het recht op voedsel, benadrukt Suzy Serneels van Broederlijk Delen. Maar vooral de machtige agro-industrie dreigt daar haar slag thuis te halen, vreest ze.
Unsplash (CC0)
Opinie

‘Infecties beheersen begint bij de manier hoe we omgaan met onze omgeving’

Met het ‘One Health’-programma wil de overheid de resistentie tegen antimicrobiële stoffen terugdringen. Maar het programma mist nog de nodige  doortastendheid, stellen drie middenveldorganisaties. Ze vragen een integrale aanpak, ‘want alles hangt samen, ook in het beleid’.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.