Keer op keer krijgen we te horen en te lezen dat overbevolking de reden is waarom we de grenzen aan de aarde blijven overschrijden. Voorstellen voor geboortebeperking hebben steevast de meest kwetsbaren, liefst op een ander continent, als doelwit. Maar is overbevolking wel zo’n grote boosdoener?
Twee modejournalistes tegen wil en dank schreven een boek over de staat van de mode-industrie. De Amerikaanse Dana Thomas bejubelt de verduurzaming van de sector, maar de Britse Tansy Hoskins blijft met beide sneakers op de grond staan. ‘Het is niet alsof we problemen de wereld uit kunnen shoppen.’
In zijn boek "De uitverkoop van Zuid-Amerika" trekt Raf Custers in een VW tweedehandsbusje, genaamd CarroCarro, van Brazilië door Uruguay en Argentinië naar Chili en Bolivia. Net als het busje - steeds in beweging - beschrijft Raf Custers hoe overal in Latijns-Amerika burgers het concept van “ontwikkeling” op eigen manier ...
Weinig thema’s zijn zo breed van inhoud en zo emotioneel geladen als landbouw en voedsel. We hebben er ook allemaal mee te maken: de boer op de eerste plaats, de consument, de markten, de politici, de (bio)technologie, de Noord-Zuidrelatie en de natuur als (eindige) bron. De recente voedselcrisissen, programma’s als Dagelijkse Kost of de ...
Met Legal! Optimisme- realiteit-hoop verschijnt het vijfde Braziliëboek van Luc Vankrunkelsven. Wie zijn werk kent, weet dat dit een kritische doorlichting is van de Braziliaanse maatschappij en dat vanuit de invalshoek landbouw en voedselproductie. Maar doordat de hoofdstukjes ontstaan vanuit kleine ervaringen en observaties, worden de lezers ‘dub ...
Het besef dat de financieel-economische crisis niet louter conjunctureel is, begint stilaan door te sijpelen. Dat het model van economische groei definitief voorbij is, is nog lang niet doorgedrongen. Toch staan we vandaag op dat punt volgens Richard Heinberg van het Post Carbon Institute.
We kregen het nog eens extra onder onze neus geduwd deze dagen: een beschamend groot deel van het voedsel dat vissers en boeren in België produceren gaat verloren. Onderzoekers van het departement Landbouw en Visserij schatten het jaarlijkse verlies aan voedsel tussen de 534.000 en 817.000 ton. In de visserij is het verlies vooral het gevolg van de ...