tanvi sharma / Unsplash
Analyse

Olielanden willen niet weten van minder plasticproductie

De hoop op een nieuw wereldwijd verdrag dat de sterk groeiende productie van plastic aan banden legt is vervlogen. Onderhandelaars gingen vorige week het onderwerp uit de weg tijdens een belangrijke VN-top in de Canadese hoofdstad Ottawa.
MO (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Betaalt Afrika het gelag van de Europese CO2-grensbelasting?

De EU werkt aan ‘s werelds eerste CO2-grensbelasting voor producten met een zware klimaatafdruk, zoals cement, staal en kunstmest. De heffing is bedoeld om de zware industrie te vergroenen, maar kan een impact hebben voor landen in Afrika.
© James Anderson
Analyse

Kameroen zet satellietbeelden in tegen ontbossing

In 2019 verdween tropisch regenwoud aan een snelheid van één voetbalveld per zes seconden. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het klimaat, ook lokale gemeenschappen verliezen veel van hun leefgebied. Gelukkig zijn er nieuwe technologieën die het gemakkelijker maken om ontbossing tegen te gaan.
© Reuters/Thomas Mukoya
Analyse

In Kenia wordt afval gerecycleerd tot kansen voor jongeren

Als de Keniaanse economie groeit, groeien de afvalbergen in de steden mee. Het coronavirus is ook op dat vlak geen zegen. Het zorgt voor meer wegwerpmateriaal, waardoor de nood aan een duurzaam afvalbeleid steeds groter wordt.
© Daan Bauwens
Analyse

Fair trade als chantagemiddel voor écht eerlijke handel

‘Als jullie niet al onze cacaoboeren een betere prijs betalen, dan verbieden we alle fairtradesystemen in ons land.’ Met dat argument dreigden Ghana en Ivoorkust de chocolade-industrie af, en het werkte. Vanaf oktober moet er 400 dollar bovenop de internationale marktprijs betaald worden voor cacao.
@africanveganonabudget
Analyse

Het Westen gaf Zimbabwe maïs, vlees en hongersnood

De klimaatverandering dwingt Zimbabwanen om hun eetgewoonten te veranderen. Om massaal honger te voorkomen, moeten ze terug naar hun dieet van vóór de kolonisatie: geen maïs, geen vlees, wel sorghum.
© Pierluigi Palazzi
Analyse

Kunnen steden de wereld redden?

Tegen 2050 zal twee derde van de wereldbevolking in steden leven. Volgens sommige stadsplanners is enkel een nieuwe visie op stedelijke infrastructuur de sleutel tot een oplossing voor de bevolkings- en klimaatcrisis. We moeten dan wel snel handelen.
CC by 2.0 - Fairphone
Analyse

Afscheid van een Fairphone

Fairphone, de producent van een ethische smartphone, staat op een kantelmoment. De Nederlandse sociale onderneming moet voorbij dat punt raken waar andere succesvolle crowdfundingverhalen wel eens durven stranden. Overleeft het duurzame elektronicaproduct van Bas van Abel de snoeiharde concurrentie op de elektronicamarkt?
CIFOR
Analyse

Waarom verduurzamen van de goudontginning nooit lukt

Goudontginning heeft een kwalijke reputatie. Deze maand nog kwamen in Zimbabwe en Liberia artisanale mijnwerkers om het leven. ‘Wend de ramp aan om artisanale mijnbouw duurzaam en rechtvaardig te maken’, pleit een activist uit Zimbabwe. MO* zocht naar goede voorbeelden, maar die bleken moeilijk te vinden. 
Jason Blackeye/Unsplash (CC0)
Analyse

Droogste landen hebben enorm potentieel voor zonne- of windenergie

De wereldwijde vraag naar elektriciteit zal aanzienlijk toenemen en voor de opwekking van energie is vaak veel water nodig. Landen waar waterschaarste heerst doen er dus goed aan om op tijd over te schakelen op zonne- of windenergie, zegt Tianyi Luo van het Global Water Program aan het World Resources Instituut (WRI). Zij werkte mee aan de inventar ...
© Eric St-Pierre / Fairtrade
Analyse

Heeft het nog zin om fair trade chocolade te eten?

In West-Afrika, dat wereldwijd de meeste cacao produceert, is de leefsituatie van cacaoboeren bedroevend. Hun inkomen zakte op één jaar tijd met 36 pct. En ook de fair trade boeren zijn slecht af, geeft de ngo Fairtrade België groothartig toe.
EC/ECHO/Anouk Delafortrie (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Conflict, klimaatverandering én verspilling doen 124 miljoen mensen honger lijden

Het aantal mensen met honger en in voedselonzekerheid is met een vijfde gestegen tegen vorig jaar. 124 miljoen mensen werden in 2017 geconfronteerd met honger. We moeten niet eens meer voedsel produceren om dat op te lossen.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.