Lauren Day / World Bank (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Opinie

‘Ontwikkelingslanden hebben schuldverlichting nodig om iets te kunnen doen aan de klimaatcrisis’

Hoe kunnen ontwikkelingslanden de strijd tegen de klimaatverandering adequaat aangaan? Onderzoekers Ishac Diwan en Vera Songwe pleiten voor een verlichting van hun schulden, zodat ze kunnen investeren in de noodzakelijke groene transitie.
© Paul Verrept
Opinie

‘Rechtvaardige transitie begint niet bij transitie, maar bij rechtvaardigheid’

In het boek “De tijd dringt” schrijven 69 Grootouders voor het Klimaat een brief aan hun kleinkinderen, kinderen of beleidsmakers. MO* publiceert enkele van die brieven. Vandaag: de brief van voormalig MO*hoofdredacteur Gie Goris aan Jyoti, een meisje uit de Indiase steenkoolstad Dhanbad.
© European Union, 2022 (photographer: Abdul Majeed) (CC BY 2.0)
Opinie

‘Het zijn altijd de zwaksten die het zwaarst getroffen worden’

Pakistan produceert minder dan 1 procent van de mondiale uitstoot van broeikasgassen maar wordt frontaal getroffen door de klimaatcrisis, schrijft Tanupriya Singh. Hij vindt het hoog tijd dat het Globale Noorden zijn verantwoordelijkheid neemt en mee betaalt voor de enorme schade die Pakistan lijdt.
© Reuters / Akhtar Soomro
Opinie

‘Overstromingen in Pakistan tonen dat aanpassing aan de klimaatverandering een gevaarlijke illusie is’

Een belangrijk onderdeel van de wereldwijde klimaatinspanningen is ‘adaptatie’: acties om zich aan te passen aan de impact van een veranderend klimaat. Maar hoe kan men zich aanpassen aan de enorme verwoesting die klimaatverandering kan teweegbrengen?, vraagt energie-expert Philippe Benoit zich af.
Pixabay
Opinie

‘Ondraaglijke hitte in New Delhi: dit is hoe de klimaatcrisis voelt’

‘Een korte namiddagwandeling is een uitputtingsslag’, getuigt de Indiase Sapna Verma. Ze vreest dat hittegolven zoals de huidige in haar land enkel maar erger worden, tenzij er een einde komt aan de verbranding van fossiele brandstoffen.
bron: Youtube
Opinie

Klimaatstuderen in Kaboel: elk land zijn eigen creatieve actie voor het klimaat

De klimaatverandering is over heel de wereld voelbaar, alleen de mate waarin is niet overal hetzelfde. Landen met laagste broeikasuitstoot, krijgen de zwaarste klappen. De internationale gemeenschap zou de Afghaanse overheid eraan moeten herinneren dat het land zeer kwetsbaar is voor klimaatverandering en daar iets aan moet doen. Dat kan bv. door d ...
Abbie Trayler-Smith/DFID (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

De vergroening van India is goed voor de hele wereld

Als we vandaag inspanningen doen om India mee te begeleiden naar een ecologisch duurzame en sociaal inclusieve natie, zal dat meer dan 17 procent van de wereldbevolking ten goede komen, zegt Frank Rijsberman, directeur van het Global Green Growth Institute (GGGI). “Een duurzame toekomst voor India heeft impact op de hele wereld.”
Hitesh Ashar (CC BY 2.0)
Opinie

Overstromingen in Mumbai: als steden ecologie opofferen voor ontwikkeling

Als steden de natuur opgeven ten voordele van steeds meer vastgoed, zijn rampen onvermijdelijk, zegt Harini Nagendra, professor Duurzaam Stadsbeleid aan de universiteit van Azim Premji.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.