© Zoë Deceuninck
Reportage

Wie wint en wie verliest wanneer Guyana gas gaat winnen?

Guyana zet alles op alles om ExxonMobil de olie, en binnenkort ook het gas, voor zijn kust te laten ontginnen. Het bouwt de nodige infrastructuur uit, waardoor het de komende 25 jaar een stevig graantje kan meepikken van de inkomsten. Maar wegen de voordelen van dat project wel op tegen de nadelen?
© Kristof Devos
Reportage

‘Alles wat ons ziek maakt, komt van buitenaf’

De Ecuadoraanse milieuactiviste Patricia Gualinga is niet iemand die machteloos aan de zijlijn toekijkt. Met haar collectief Mujeres Amazónicas verenigt ze inheemse vrouwen in Ecuador in hun strijd tegen de brutale ontginning van grondstoffen in de Amazone en het geweld dat daaruit voortvloeit.
IPS / Orlando Milesi
Reportage

Chili maakt elektrische bussen om energietransitie te versnellen

Chili wil dat in 2050 het openbaar vervoer volledig elektrisch is. Daarom is het land begonnen met de eigen productie van elektrische bussen. Op termijn moeten die ook de grote Chileense industrieën bedienen. 
© Arne Gillis
Reportage

Hoe gaat toeristenparadijs Costa Rica om met vervuilende mijnbouw? ‘Laat ons gewoon werken’

Kleinschalige mijnbouw is de belangrijkste bron van kwikvervuiling. Mijnwerkers gebruiken het kwik om goud te isoleren. Het resultaat: vervuilde lucht en waterwegen, en gezondheidsproblemen. Hoe gaat Costa Rica, dat zich graag in de markt zet als ecologisch toeristenparadijs, om met die erfenis?
Policía Nacional de los colombianos (CC BY-SA 2.0)
Reportage

Regenwoud moet wijken voor cocaïneproductie in Colombia

De cocaïneproductie in Colombia piekt, en dat veroorzaakt ontbossing in het noorden van het land. Zelfs beschermde nationale parken moeten wijken voor cocaplantages. De oorzaak: gewapende groepen kregen vrij spel na het vredesakkoord tussen de FARC en de regering, en dat heeft desastreuze gevolgen voor het milieu.
© Reuters
Reportage

Baggergroep De Nul en de schaliegasconnectie in Argentinië

Jan De Nul, de baggerfirma uit Aalst, ontpopt zich in Argentinië tot leverancier voor de fracking-industrie. De Nul levert het fijnzand dat voor fracking onontbeerlijk is. De firma wint het aan de monding van de ecologisch belangrijke Paraná-rivier en verwerkt het in een fabriek die daar zonder milieuvergunning werd gebouwd.
© Kristin Bethge
Reportage

Braziliaanse notenkraaksters en natuurreservaten moeten wijken voor winst en industrie

Eeuwenlang leefden de notenkraaksters van Brazilië in harmonie met het Amazoneregenwoud en de savanneachtige Cerrado. Hun levensstijl is wettelijk beschermd, maar sinds Jair Bolsonaro president werd, is hun levenswijze niet langer veilig. De bomen worden gekapt, afgebrand en vergiftigd.
© Zoë Deceuninck
Reportage

Olievondsten beloven Guyana nog geen rooskleurige toekomst

De recente olievondsten voor de kust van Guyana, omschreven als één van de grootste ontdekking van de afgelopen decennia, doen haar inwoners dagdromen over een rooskleurige toekomst. De werkelijkheid ziet er grijs uit. ‘We gokken met de toekomst van ons land’
© Peter Speentjens
Reportage

Welkom in het Wilde Westen van Brazilië: Amazonewoud is strijdtoneel van milieuoorlog

De Braziliaanse priester Edilberto Sena is een hoofdrolspeler in de strijd om de Tapajos rivier, een van de voornaamste frontlinies in het Amazone regenwoud. Als het hele plan om de onvoorspelbare rivier te bedwingen ten uitvoer wordt gebracht, zal een regenwoudgebied ter grootte van Frankrijk verloren gaan.
© Barrick Gold
Reportage

Belfius investeert in goudmijn die waterbronnen vergiftigt

Het Canadese bedrijf Barrick Gold blijft in de fout gaan bij haar Argentijnse goudmijn Veladero bij het dorpje Jachal. In anderhalf jaar gebeurden er drie ernstige ongelukken. Toch blijven banken, waaronder Belfius, en pensioenfondsen investeren in het goudbedrijf. Kan een bindend VN-verdrag daar verandering in brengen?
Bryn Davies (CC BY-NC-ND 2.0)
Reportage

Bevers: Vlaanderen zoekt ze, Vuurland wil ze kwijt

Vlaanderen heeft sinds kort een bevercoördinator, die het beverbestand van vijftig naar vijfhonderd moet tillen. In de zuidpunt van Zuid-Amerika werden zeventig jaar geleden ook vijftig bevers losgelaten. Vandaag zijn ze naar schatting met 150.000 en veroorzaken ze een ecologische ramp.
© Reuters/Daniel Munoz
Reportage

Gif over Colombia: het verborgen verhaal achter de war on drugs

Al vijftig jaar lijdt Colombia onder een burgerconflict. De grootste guerrillabeweging Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) heeft hier nog steeds een groot aandeel in en is voor zijn financiering deels afhankelijk van de illegale cocateelt en cocaïnehandel. In de strijd tegen drugs worden al geruime tijd weinig middelen meer gesc ...

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.