Fairphone (CC BY-NC 2.0 DEED)
Nieuws

VN aan grondstofrijke ontwikkelingslanden: ‘Trap niet in de valkuil van het verleden’

De energietransitie biedt kansen aan landen die rijk zijn aan grondstoffen voor zonnepanelen en batterijen. Maar de meeste van die landen verwerken de grondstoffen niet zelf, waardoor ze te weinig profiteren van de welvaart die de transitie kan teweegbrengen, waarschuwt VN-organisatie UNCTAD. 
Unsplash / Richard Burlton
Nieuws

Nu ook bewezen: natuurbescherming geeft boost aan biodiversiteit

Werkt natuurbehoud? Grootschalig onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Science suggereert van wel. Een wereldwijde analyse van honderden bestaande onderzoeksresultaten toont aan dat natuurbehoud de soortenrijkdom bevordert of op z’n minst de achteruitgang ervan vertraagt.
Taylor Vick / Unsplash
Nieuws

Enorme hoeveelheden water en energie: AI heeft een flinke impact op onze planeet

Artificiële intelligentie (AI) ontwikkelt zich in een razend tempo, waardoor ook de druk op de grote techbedrijven groeit om de milieu- en klimaatimpact ervan aan te pakken. Want die impact is groot: AI vereist enorme hoeveelheden energie en water.
Mike Erskine / Unsplash
Nieuws

‘Weinig gevaren eisen meer mensenlevens en economisch verlies dan droogte’

Na alle regen in de afgelopen weken zou je het niet meteen zeggen, maar volgens nieuwe data van de Verenigde Naties rukt droogte overal ter wereld op. ‘Er zijn weinig gevaren die meer levens eisen en meer economisch verlies veroorzaken.’
Gerry Machen (CC BY-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Landen plannen twee keer zoveel steenkool, olie en gas als klimaatakkoord toelaat

Regeringen zijn van plan om in 2030 twee keer zoveel fossiele brandstoffen te produceren als wat het Klimaatakkoord van Parijs toelaat. Dat blijkt uit een VN-onderzoek van 20 grote landen die steenkool, olie en gas produceren.
© 2012CIAT / Neil Palmer (CC BY-NC-SA 2.0 DEED)
Nieuws

Boeren verliezen 117 miljard euro per jaar door extreem weer

Natuurrampen en extreem weer hebben de voorbije dertig jaar stevig ingehakt op de landbouwproductie, zo blijkt op Wereldvoedseldag. Het VN-voedselagentschap berekent de schade op maar liefst 3600 miljard euro aan verloren voeding en levend vee.
Pexels / Sippakorn Yamkasikorn
Nieuws

140 miljoen ton voedsel, met dank aan de regenworm

Regenwormen blijken een onderschatte rol te spelen in de mondiale voedselvoorziening. Ze dragen elk jaar bij aan de productie van 140 miljoen ton voedsel, stelt onderzoek in het vakblad Nature.
Tim Evanson (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Zesde uitstervingsgolf ernstiger dan gedacht: hele geslachten verdwijnen in razendsnel tempo

Niet alleen alleen individuele diersoorten verdwijnen in alarmerend tempo, waarschuwt nieuw onderzoek: ook geslachten - hele groepen van verwante soorten - verdwijnen steeds vaker. De gevolgen voor de biodiversiteit en voor de mens kunnen groot zijn.
CommScope (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Trainen van AI-systemen vergt enorme hoeveelheden elektriciteit en water

Nu kunstmatige intelligentie zich in een razend tempo ontwikkelt, staan 's werelds grootste techbedrijven steeds meer onder druk om de milieu- en klimaatimpact ervan aan te pakken. AI-systemen zoals ChatGPT verbruiken namelijk grote hoeveelheden elektriciteit en water.
Antonio Aragon Renuncio/Communications InterAction (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

Klimaatproject in Nicaragua opgeschort vanwege mensenrechtenkwesties

Het klimaatfonds van de Verenigde Naties heeft een bosbeschermingsproject van 117 miljoen dollar in Nicaragua opgeschort wegens escalerend geweld tegen inheemse volkeren. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt sinds de oprichting van het fonds in 2010.
Sesai, Ministério da Saúde (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

Nooit eerder zoveel dengue-besmettingen in Latijns-Amerika

Meer dan drie miljoen gevallen van dengue zijn dit jaar al gerapporteerd in Latijns-Amerika. Dat is nu al meer dan het wereldwijde totaal van vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Vooral in Brazilië komt de mug die de soms dodelijke ziekte overdraagt steeds vaker voor.
Ekrem Canli / Wikimedia Commons
Nieuws

Ook kweekvis krijgt dreun van milieu- en klimaatcrisis

Niet alleen wilde vis heeft steeds meer te lijden onder de klimaatverandering: ook 90 procent van de viskwekerijen zal de gevolgen voelen. Vooral in de VS, China en Thailand worden de gevolgen nog vaak onderschat, blijkt uit onderzoek dat verschenen is in Nature.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.