Tim Wagner/Flickr/CC BY-NC 2.0
Interview

Moet de klimaatbeweging radicaler worden? ‘Eén ding is zeker: niets doen maakt me depressiever’

De klimaatcrisis wordt steeds tastbaarder, maar we blijven consumeren en broeikasgassen uitstoten in een onhoudbaar tempo. Is radicaal activisme de enige manier om de wereld nog wakker te schudden? MO* ging in gesprek met drie activisten over ‘ecosabotage’ en andere soorten klimaatverzet. 
© still uit The illusion of abundance
Interview

‘Wij willen niet eeuwig het onderdrukte volk zijn, in dienst van de westerse consumptie’

De Colombiaanse journaliste Erika González brengt met de documentaire “De Illusie van Overvloed” een aangrijpend portret van drie vrouwen op de barricades tegen de onstilbare honger van multinationals in Latijns-Amerika. MO* sprak met haar en twee Braziliaanse activisten uit de film.
© Foto Slow Food International
Interview

‘Slow food geeft de biodiversiteit een stevige duw in de rug’

Wat begon als een schoolstraf, op het land gaan werken, werd voor Oegandees Edward Mukiibi zijn levensdoel. 'Duurzame, lokale landbouw is de basis voor geluk en de oplossing tegen honger, werkloosheid en het verlies van biodiversiteit', zegt de kersverse voorzitter van Slow Food International.
© Iratxe Álvarez
Interview

Minister Zakia Khattabi: ‘Na anderhalf jaar verwacht ik niks meer van minister Demir’

Zakia Khattabi was jarenlang covoorzitster van Ecolo en stuwde haar partij omhoog. Vandaag probeert ze als federaal minister van Klimaat, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling de belofte van de groenste Belgische regering ooit waar te maken. ‘Dat klinkt leuk, het waarmaken is iets anders.’
© ID / Dieter Telemans
Interview

Wanneer je door de ogen van vogels naar ons boerenland kijkt

Wat als de landbouw verantwoordelijk werd voor het behoud van soorten? ‘Dan krijg je gezond voedsel en een levend landschap.’ De Nederlandse kiekendiefspecialist en ecoloog Ben Koks draait de visie op landbouw en natuurbescherming om in zijn boek “Vogels wijzen ons de weg”.
© Xander Stockmans
Interview

Blijven we kappen in Europese oerbossen? ‘Houtkapindustrie kaapt Bosstrategie van de Europese Unie’

Ontmoet boswetenschapper en Europarlementslid Michal Wiezik. Haast eenzaam in een strijd tegen zijn eigen EU-fractie en de houtkapindustrie, voor strikte bescherming van de Europese oerbossen. ‘Duurzaam bosbeheer is een codewoord om alles bij het oude te laten.’
© Tine Danckaers
Interview

‘Ons ontegensprekelijke geluk? Dat we kinderen van de zon zijn’

Ook dit jaar kende mooie momenten. MO*redactrice Tine Danckaers blikt terug op een warme junidag in 2020, toen ze een ontmoeting bijwoonde tussen een kunstenares en een sterrenkundige. Het onderwerp van gesprek: de onderschatte kracht van de zon.
Royalty free (CC BY 2.0)
Interview

‘Elk dorp heeft een bibliotheek. Wat is er zo anders aan een gereedschapsbibliotheek?'

Met haar nieuwe “Handboek voor de circulaire economie” reikt freelance journaliste Isabelle Vanhoutte voorbeelden aan van alternatieven voor een economie die enkel op winst en ‘snel kapot’ gericht is. Kunnen we echt van een kleine revolutie spreken?
Taz (CC BY 2.0)
Interview

‘Wereldwijde voedselsysteem moet op de schop’

Met 800 miljoen mensen die honger lijden, is het duidelijk dat het wereldwijde voedselsysteem niet werkt. Maar nooit eerder waren er meer kansen, kennis en vaardigheden om daar iets aan te veranderen, zegt Alessandro Demaio, ceo van de Noorse ngo EAT.
© Luka Van Royen
Interview

Pure by Luce, een mix van sport, reizen en duurzaamheid

De 24-jarige Loes Vandekerckhove richtte haar eigen kledinglijn op. ‘Poolse en Bulgaarse producenten lachten mij gewoon in mijn gezicht uit toen ik naar een bewijs van goede werkomstandigheden vroeg’, vertelt Loes Vandekerckhove over haar zoektocht naar duurzame mode.
Sebastiaan ter Burg (CC BY 2.0)
Interview

Hoe Michel Bauwens Gent een “partnerstad” ziet worden

De stad Gent vroeg de gerenommeerde transitiedenker Michel Bauwens om ’s werelds eerste stedelijke “commons” transitieplan uit te tekenen. Dat plan wil een stevige impuls geven aan de nu al welig tierende burgerinitiatieven van Gent. Is een andere stad mogelijk waar bestuur en burger elkaars partner zijn? 
Interview

Line De Witte: ‘Rechten voor bedrijven zijn gegarandeerd, die voor mens en milieu absoluut niet.’

In haar boek "TTIP en CETA voor beginners" bespreekt Line De Witte, leerkracht en PVDA-kandidaat voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen in Leuven, de gevaren en mogelijke implicaties van beide handelsverdragen voor de Europese bevolking. MO* zat samen met De Witte voor een interview.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.