Chris Quintana/IRRI Photo, CC BY-NC-SA 2.0 DEED).
Interview

Roekeloos gebruik van pesticiden in Afrika vormt gevaar voor volksgezondheid

Afrika gebruikt steeds meer pesticiden, maar wetgeving, regels en beleid daarrond volgen niet even snel. Dat brengt niet enkel het milieu in gevaar maar ook de landbouwers die zich vaak niet bewust zijn van de schadelijke effecten van die producten, zegt expert Fredrick Otieno.
© UGent / Mirco Buyls
Interview

‘Er is een gebrek aan empathie voor kwetsbare mensen en voor de natuur die leven geeft’

Elizabeth Wathuti is een mondiale pleitbezorgster voor lokale klimaatoplossingen. De 27-jarige Keniaanse is een van de gezichten van de mondiale beweging van klimaatjongeren. Milieubescherming en mensenrechten zijn met elkaar verbonden, zegt ze. ‘Transitie moet het leven van mensen beter maken.’
© Foto Slow Food International
Interview

‘Slow food geeft de biodiversiteit een stevige duw in de rug’

Wat begon als een schoolstraf, op het land gaan werken, werd voor Oegandees Edward Mukiibi zijn levensdoel. 'Duurzame, lokale landbouw is de basis voor geluk en de oplossing tegen honger, werkloosheid en het verlies van biodiversiteit', zegt de kersverse voorzitter van Slow Food International.
© Iratxe Alvarez
Interview

Mag BIO tijdelijk de rivier vervuilen als dat veel banen oplevert?

Hoeveel milieuschade mag de creatie van jobs voor de armste mensen ter wereld veroorzaken? MO* sprak daarover met Els Hertogen, directeur van 11.11.11 en Luuk Zonneveld, de CEO van de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO). 
Heinrich Böll Stiftung Nairobi (CC BY-NC-ND 2.0)
Interview

Keniaanse activiste Wanjira Mathai: ‘Volgende klimaattop wordt cruciaal voor Afrika’

In november vindt de volgende klimaattop van de Verenigde Naties plaats in Egypte. Volgens de Keniaanse milieuactiviste Wanjira Mathai, dochter van de eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaar in Afrika, wordt die top ‘cruciaal’ voor het hele Afrikaanse continent.
Pixabay
Interview

‘Insecten eten wordt cruciaal in strijd tegen honger’

Voedselzekerheid wordt een van de grootste uitdagingen door de klimaatverandering voor Afrika ten zuiden van de Sahara. Volgens de Keniaanse experte Esther Ngumbi spelen onder meer insecten hierbij een cruciale rol.
Interview

Klimaatactivisten in Afrika: ‘Onze toekomst staat op het spel, dus onze stemmen moeten prioriteit krijgen’

‘Na de klimaattop in Glasgow heb ik veel gehuild. Om de uitsluiting, de onwil om de meest getroffen mensen en gebieden bij de onderhandelingen te betrekken.’ Want de klimaatcrisis treft Afrika hard, maar Afrikaanse klimaatactivisten voelen zich genegeerd in het globale klimaatbeleid.
© Vice Versa
Interview

De jongeren die de milieubeweging wakker willen schudden

Als kind werden ze wakker in een ondergelopen slaapkamer of zagen ze de ontbossing voor hun neus gebeuren. Het hoeft dus niet te verrassen dat Ineza Umuhoza Grace en Maytik Avirama opgroeiden tot ecofeministes. Zij, en een boel andere jonge activisten, komen met nieuwe ideeën voor de milieubeweging. 
UN Photo / Jean-Marc Ferré (CC BY-NC-ND 2.0)
Interview

VN-rapporteur Hilal Elver: 'Voedseltekort in Zimbabwe is verbijsterend'

Door een economische crisis en klimaatproblemen kampen 7,7 miljoen Zimbabwanen met voedseltekorten. De situatie is 'verbijsterend', zegt Hilal Elver, de speciale rapporteur van de VN voor het Recht op Voedsel, die net terug is uit Zimbabwe.
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Interview

‘Met corrupt bestuur kan je geen rechtvaardig en duurzaam natuurbeleid voeren’

De 15 landen van zuidelijk Afrika lijden steeds meer onder watertekorten. Dat is te wijten aan klimaatverandering, maar slecht bestuur en economische ongelijkheid maken het erger.
Taz (CC BY 2.0)
Interview

‘Wereldwijde voedselsysteem moet op de schop’

Met 800 miljoen mensen die honger lijden, is het duidelijk dat het wereldwijde voedselsysteem niet werkt. Maar nooit eerder waren er meer kansen, kennis en vaardigheden om daar iets aan te veranderen, zegt Alessandro Demaio, ceo van de Noorse ngo EAT.
MO*/Julie Putseys
Interview

Chief Adam Tampuri: "De uitvoer van grondstoffen brengt geen ontwikkeling"

Chief Adam Tampuri, voorzitter van Fairtrade Africa, was in Brussel op uitnodiging van Max Havelaar. Hij spreekt met MO* over de oneerlijke wereldeconomie, het beleid van de Afrikaanse regeringen, de toekomst van Fairtrade en klimaatverandering. Tampuri vindt dat de Afrikaanse regeringen dringend meer moeten investeren in de landbouw.

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.