De liefde is geen stervende bloem

Geef je lief een liefdesboom cadeau

public domain (CC0)

 

Bloemen geven voor Valentijn is cliché, stop er dus mee. Als een bouquet de liefde moet voorstellen, dan zeg je: nu zie ik je graag, maar na een tijd verslenst het en eindigen we op de composthoop. Veel bloemen zijn met vervuilende vliegtuigen geïmporteerde slavernij, die verpakt is in een laagje bij ons verboden pesticiden.

Prachtig maar onbekend zijn de gedroogde bloemen. Het leven is er misschien wel uit maar ze blijven oneindig mooi. Wil je dan toch het leven in huis halen in de vorm van een weliswaar stervende bloem, haal dan een lokaal en biologisch geteeld exemplaar in huis, dan haal je tenminste geen vergif binnen. Beter nog koop je een plant die je achteraf nog kunt planten.

Als je je lief echt graag ziet, heef hem of haar dan een boom. Plant je elk jaar een Valentijnsboom, dan heb je voor je het weet een liefdesbosje. Er is niets dat de liefde zo duidelijk symboliseert als bijvoorbeeld een appelboom. In de winter ziet het er een beetje gek uit, zo kaal, maar hij is magisch. Je plant de boom in de grond en je bent er lief voor. Liefde is zorgen voor elkaar. Je geeft de boom wat te drinken. In de lente word je verrast door de mooiste bloesems, Valentijn moet immers het hele jaar gevierd worden. De vlinders en bijtjes doen gretig mee en bedrijven de liefde met de boom.

De bloemen worden bevrucht en er groeit daar iets schoons. Het zijn liefdesvruchten, ze groeien traag maar gestaag en voor je het weet heb je amoureuze appels. De sappigste exemplaren, uit de vuist gegeten of in appelmoes, de hele herfst lang. De liefde gaat door de maag.

De appelboom gaat in rust, het zijn intieme tijden. De boom trekt zich terug in zijn wortels en bedekt zichzelf met een deken van blaadjes. Wat zouden de wortels allemaal uitspoken? Je geniet van de frisse winter en kruipt dicht tegen elkaar. Wat op adem komen voor de volgende lente, want dan begint het liefdesspektakel weer opnieuw.

De liefde is geen stervende bloem die je telkens opnieuw moet kopen. De liefde is een boom, een eeuwige cyclus van bloei, vlinders in de buik, lekkere vruchten en rust.

Louis De Jaeger heeft als missie om België te verduurzamen in alle aspecten. Hij doet dit met het Food Forest Institute, zijn tuin- en landschapsarchitectenbureau Commensalist, met de #ByeByeGrass campagne, de #LaatZeLiggen campagne en door het sensibiliseren met het schrijven van artikels en een boek over de toekomst van de landbouw.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.