Blockchain de ECB

De Europese Centrale Bank heeft vandaag bevestigd dat het haar aankoopbeleid van obligaties voortzet. De inflatie in de EU blijft slabakken, de economische groei blijft tegenvallen en dus bewandelt de ECB hetzelfde pad dat haar tot deze situatie heeft gebracht, weliswaar met minder geld (60 miljard ipv 80 miljard). Nochtans zijn er alternatieven. Op de recente Zeronaut.be Meetup over blockchain, werd het duidelijk dat het centrale beleid ook horizontaal kan georiënteerd worden. De ECB kan deze technologie gebruiken om haar doelstellingen te halen.

  • © Ethereum Project © Ethereum Project
  • © Niel Staes Gerrie Smits tijdesn de Zeronaut.be Meetup over blockchain © Niel Staes
  • © Gerrie Smits Zeronaut.be Meetup over blockchain © Gerrie Smits

Het huidige beleid van de ECB omvat twee hoofddoelen: het bewaken van de prijsstabiliteit en het ondersteunen van het globaal economisch beleid. Om dat te doen heeft de ECB toegang tot twee instrumenten: het beïnvloeden van de rente en het creëren van extra geld. Door de eeuwigdurende stagflatie, is het eerste instrument nutteloos geworden: de rente staat al geruime tijd bijzonder laag, zelfs negatief. Om de prijsstabiliteit te bewaken moet de ECB dan ook constant geld bijcreëren.

Dat laatste doet de ECB tot op vandaag op een indirecte manier, via quantative easing. Het laat de banken toe om een deel van zijn minder betrouwbare assets (vaak obligaties van landen met een twijfelachtige reputatie, Griekenland bv.) in te schrijven als reserves. Banken hebben daardoor grotere reserves en dat heeft twee effecten: ze kunnen dus sneller hun onderlinge schuld vergoeden en ze kunnen hierdoor wettelijk meer geld uitlenen aan bedrijven en consumenten. In theorie leidt dat laatste tot een grotere geldhoeveelheid, een lichtjes zwakkere munt en dus een grotere export, economische groei en meer jobs, jobs, jobs.

Van theorie naar praktijk: geen evidentie

In praktijk valt dit hele proces nogal tegen. De ECB kan onmogelijk controleren hoeveel van het nieuw aangemaakte geld in de werkelijke economie terecht komt. Banken zijn conservatiever geworden en houden grotere geldhoeveelheden vast in de reserves, zonder die uit te lenen. Quantative easing is de goedkoopste manier om die reserves uit te breiden, maar als het niet wordt uitgeleen, komt de positieve spiraal niet op gang.

Quantative easing is de goedkoopste manier om die reserves uit te breiden, maar als het niet wordt uitgeleend, komt de positieve spiraal niet op gang.

Een extra probleem is dat hele systeem draait op schuld. Om de reserves uit te breiden hebben banken nood aan schuldpapier dat ze kunnen inbrengen als fractionele reserve. Dat zorgt er wel voor dat de rentes op dat schuldpapier laag blijven (want de vraag is hoog), maar even goed dat de schulden blijven bestaan (want er is geen enkele prikkel om die af te bouwen, sterker nog, voor landen als Duitsland en zelfs België is de rente negatief). Door het stabiliteitspact van de EU zullen landen die een overmatige schuld hebben, niet investeren (op straffe van boetes) en dus ook geen bijdrage leveren aan economische groei.

Het laatste probleem dat de ECB heeft, is rechtstreeks gekoppeld aan haar eigen onwetendheid. De ECB kan niet weten wat de optimale hoeveelheid geld is die het systeem nodig heeft, omdat het indirecte proces te veel onzekerheden heeft. De hoeveelheid geld die ze als reserves ‘aankoopt’ is daarom vaak een politieke beslissing: gericht op de specifieke noden van het in nood verkerende Griekenland of Italië of Spanje. Deze politieke beslissing neemt de ECB autonoom, zonder democratische controle.

© Niel Staes

Gerrie Smits, Zeronaut.be Meetup “blockchain”

De indirecte manier van geld creëren heeft goede redenen. Het verleden heeft meermaals aangetoond dat het direct bijmaken van geld leidt tot hyperinflatie omdat de tijdspanne tussen het uitgeven van dat geld en het duidelijk worden van de effecten te groot is, waardoor er al een te grote hoeveelheid geld in het systeem is gepompt om de inflatiesneeuwbal te stoppen.

De tijden veranderen

Veel van de monetaire problematiek vindt zijn oorsprong in het ontbreken van cruciale informatie voor de centrale bank om een goede inschatting te maken voor de ideale geldhoeveelheid. Dat kan verholpen worden met een doordacht blockchain algoritme.

Blockchain vindt zijn oorsprong in de beruchte bitcoin munt. In tegenstelling tot fiatmunten (geld dat uitgegeven wordt door een centrale bank), is bitcoin een munt die volledig gedecentraliseerd werkt. De mate waarin geld bij gecreëerd wordt, is volledig afhankelijk van de totale geldhoeveelheid (omdat het algoritme dat bitcoins maakt exponentieel moeilijker wordt naarmate er meer bitcoins zijn). In theorie is het mogelijk om een blockchain te maken, die naast de geldhoeveelheid ook de omloopsnelheid van het geld in rekening brengt. Met deze parameters kan dan de inflatie constant geëvalueerd geworden door de munt zelf (in plaats van door de centrale bank) en kan de geldcreatie overeenkomstig worden bijgestuurd.

Men zou ether (de munt van Ethereum) kunnen creëren die specifiek moet gebruikt worden om schulden af te lossen, of om te investeren in openbare werken, of hernieuwbare energie.

Met Ethereum, een meer geavanceerde versie van blockchain, komen er extra mogelijkheden die de inzet van het geld nog meer kunnen sturen. Men zou ether (de munt van Ethereum) kunnen creëren die specifiek moet gebruikt worden om schulden af te lossen, of om te investeren in openbare werken, of hernieuwbare energie.

Op die manier kan men niet alleen de monetaire politiek veel meer verfijnen (het onbedoeld oppotten van geld is niet meer mogelijk), maar ook de investeringen sturen.

Dat laatste maakt wél duidelijk wat de gevaren zijn van een blockchain munt. Een overheid of centrale bank die in staat is om te bepalen wat jij doet met je geld heeft een totalitair karakter. Het is daarom belangrijk dat het ontwerp van een dergelijke munt onder sterk democratische controle staat.

© Gerrie Smits

Zeronaut.be Meetup over blockchain

Geld rechtstreeks naar de burger

Maar wat een blockchain munt wel heeft, is dat het rechtstreeks ingrijpt op de reële economie. Vermits de controle over de geldhoeveelheid gedecentraliseerd is, kan men het geld rechtstreeks aan de burger of bedrijven geven, zodat die hun consumptie kunnen aandrijven. Op die manier kan men het helikoptergeld van Milton Friedman democratisch en toch gecontroleerd uitdelen.

In plaats van maandelijks 60 miljard, ongecontroleerd en met onduidelijke effecten in de financiële markten te pompen, kan men bv. ook 10 miljard rechtstreeks aan de mensen geven.

Bovendien is die controle niet gestuurd door de per definitie beperkte inzichten van een centrale bankier, maar door de werkelijke economische parameters.

Allicht is het een brug te ver om van vandaag op morgen ons ganse monetaire systeem te veranderen, maar voor eenmalige geldinjecties (in het kader van stimuliplannen zoals de aankoopplannen van staatsobligaties) kan een blockchain munt vandaag al een valabel alternatief zijn om meer geld in de directe economie te pompen.

In plaats van maandelijks 60 miljard, ongecontroleerd en met onduidelijke effecten in de financiële markten te pompen, kan men bv. ook 10 miljard rechtstreeks aan de mensen geven. Dat zal leiden tot rechtstreekse consumptie, rechtstreekse economische groei en het bijhorende manna van jobs, jobs, jobs.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.