Onze generatie heeft de mogelijkheid om mensenhandelaars en –smokkelaars te verslaan

“Toen ik weigerde om mijn lichaam te verkopen, hebben ze me verkocht aan een ander bordeel”. Dit is de hartverscheurende getuigenis van Skye, een Nepalees meisje van 13, dat door familieleden naar India werd verhandeld. Het verhaal van Skye heeft een mooier einde dan de meeste anderen.

Samen met haar zus ontsnapte Skye uit het bordeel, keerde terug naar school en werkt nu voor de Nepalese organisatie die haar redde, Shakti Samuha. Maar voor elke overlevende zoals Skye, zijn er duizenden die in stilte lijden, verdrukt door dreigingen van geweld en intimidatie.

Mensen kunnen worden gedwongen om in boerderijen en fabrieken, in de prostitutie of op vissersboten te werken. Het spectrum van gedwongen activiteiten is even groot als het aantal plaatsen waar men slachtoffers kan terugvinden. We moeten allemaal aandachtig zijn voor tekenen van de hedendaagse slavenhandel: seksueel uitgebuite vrouwen en meisjes; angstige kinderen die op straathoeken bedelen en groepen van arbeiders die in ellende op hun werkplek leven. Dit is het harde bewijs van een misdaad die alle samenlevingen blijft achtervolgen.

Hoe kan dit in de vroege 21ste eeuw nog gebeuren? Een groot aantal slachtoffers zijn nog steeds gevangen in een hopeloze cirkel van migrantensmokkel en mensenhandel. De brandstof die deze misdrijven voedt, is onstabiliteit en onzekerheid. Conflicten in Irak en Syrië en economische moeilijkheden elders hebben een stroom van wanhopige mensen veroorzaakt doorheen het Midden-Oosten, Noord-Afrika en het dodelijke Middellandse-Zeegebied. Deze personen, op zoek naar een toevluchtsoord, vallen in en uit de handen van mensenhandelaars en –smokkelaars. Duizenden sterven.

Vorig jaar maakte de New York Declaration van de Verenigde Naties duidelijk dat vluchtelingen en migranten bescherming en hulp nodig hebben. Landen hebben afgesproken om in 2018 naar New York terug te keren om een Global Compact over migratie aan te nemen. Dit Compact zal de eerste onderhandelde overeenkomst van overheden zijn die alle aspecten van internationale migratie dekt.

Migratie is een probleem voor onze tijd en er is een echte behoefte om de onderliggende oorzaken zoals conflicten aan te pakken. Toch moeten we het er allemaal over eens worden dat vluchtelingen en migranten niet als criminelen kunnen worden behandeld. Dit is de reden waarom dit Compact een voortrekkersrol op zich kan nemen. Landen kunnen bijdragen door het VN-Verdrag tegen grensoverschrijdende georganiseerde misdaad aan te nemen en uit te voeren, inclusief de relevante protocollen omtrent migrantensmokkel en mensenhandel.

We hebben de instrumenten om georganiseerde misdaadnetwerken te ontwrichten door het uitwisselen van inlichtingen, gezamenlijke operaties, financieel onderzoek en coördinatie over de lokale en regionale grenzen heen. Maar het vergt middelen en een voortuderende inzet. Criminelen maken gebruik van de lacunes in ons internationaal systeem die mensen weerloos en kwetsbaar maken voor geweld en slavernij. Ons antwoord moet gebaseerd zijn op de rechtsstaat; en we moeten samenwerken, verantwoordelijkheden delen en erkennen dat we meer kunnen en moeten doen om een einde te maken aan het lijden van mensen.

De United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) bevordert een Trust Fund voor slachtoffers van mensenhandel. Onze unieke Blue Heart Campaign ondersteunt het fonds en is een krachtig hulpmiddel om te bewijzen dat we allemaal een rol kunnen spelen om criminelen te verslaan. Dergelijke inspanningen zijn van groot belang. In Mexico heeft de #AQUIESTOY campagne van UNODC (“Hier ben ik”), met de steun van de overheid, de slachtoffers een stem gegeven en heeft laten zien dat mensenhandel ook rondom ons gebeurt en niet enkel op verre plaatsen.

Als de Global Compact in 2018 word aangenomen, heeft die enorm potentieel om veilige, ordelijke en regelmatige migratie te bevorderen en om mensenhandelaars en –smokkelaars te verslaan. Het is onze generatie die de mogelijkheid heeft om ervoor te zorgen dat iedereen in waardigheid kan leven. Laten we durven om het momentum aan te grijpen. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.