Pax Christi Vlaanderen geweerd uit Kazerne Dossin

Wij zijn geschokt door de beslissing en de motivatie van Kazerne Dossin

(c) Pax Christi

 

Voor de twintigste verjaardag van de titel ‘Ambassadeur voor de Vrede’ opteerde Pax Christi Vlaanderen om de enige locatie, het enige gebouw dat deze titel te beurt is gevallen, te contacteren voor deze speciale editie. Kazerne Dossin ontving, samen met toenmalig directeur Christophe Busch, de titel in 2017 voor de indrukwekkende en treffende manier waarop de aanloop naar en uitvoering van de Holocaust wordt opgeroepen en uitgebeeld en voor het wijzen op mechanismen die leiden tot de zwaarste schending van de mensenrechten: genocide.

Enkele maanden geleden werd een huurovereenkomst gesloten, met daarin een gegidste rondleiding, een middagconferentie en dan ’s avonds de huldiging van twee nieuwe Ambassadeurs.

Wij begrijpen niet dat het bestuur van Kazerne Dossin gekant is tegen de huldiging van mensen die zich inzetten voor het meest betekenisvolle wat er is: de menselijke waardigheid en de medemenselijkheid.

Drie uur voor de inhuldiging van twee nieuwe Ambassadeurs voor de Vrede, met name Artsen zonder Grenzen en Brigitte Herremans, ontving de directie van Pax Christi Vlaanderen een niet ondertekende brief van de Raad van Bestuur van Kazerne Dossin waarin staat ‘dat niet alle informatie ter beschikking werd gesteld en het vertrouwen in zekere zin werd misbruikt’.

Gevolgd door: ‘Slechts onlangs voor de effectieve huldiging werden de namen van de betrokken organisaties/personen bekend gemaakt.’ En dan komt het verdict: ‘Wij zijn van mening dat Kazerne Dossin, dé plaats van waaruit meer dan vijfentwintig duizend mannen, vrouwen, ouderlingen en kinderen naar vernietigingskampen werden gedeporteerd, niet de juiste plek is om sommige van uw ambassadeurs van de vrede te huldigen.’

Om te eindigen met de beslissing de overeenkomst te verbreken en de nodige schikkingen te treffen om de geplande viering niet te laten doorgaan.

Wij zijn door deze beslissing en de motivatie geschokt. Wij begrijpen niet dat het bestuur van Kazerne Dossin gekant is tegen de huldiging van mensen die zich inzetten voor het meest betekenisvolle wat er is: de menselijke waardigheid en de medemenselijkheid. Zowel Brigitte Herremans als Artsen zonder Grenzen handelen vanuit de diepe overtuiging dat elke mens het waard is om voor op te komen. Elke mens. En dat mag niet toegelicht en gevierd worden binnen de muren van Kazerne Dossin? 

De afgelopen dagen werden zowel Pax Christi Vlaanderen, maar ook Artsen zonder Grenzen, Broederlijk Delen, het kabinet Jambon en het secretariaat van aartsbisschop De Kesel bestookt met brieven en berichten om uiting te geven aan de virale afkeer die enkele mensen voelen bij de idee dat iemand als Brigitte Herremans hulde zou worden gebracht in Kazerne Dossin. In de berichten lezen we dat zij door haar kritiek op het Israëlisch beleid antisemitisch zou zijn. Dus dat betekent ook dat als iemand kritiek heeft op het beleid van de Vlaamse regering hij of zij dan anti-Vlaming is. In deze redenering gaan wij niet mee. Als onrecht of schendingen niet mogen benoemd of aangeklaagd worden, dan is er enkel ruimte voor onderdrukking. 

De stichters van Pax Christi, de Frans-Duitse verzoeningsbeweging, pleitten hevig (véhément!) voor het recht op menselijke waardigheid:

“Je donne ici ma voix à la protestation véhémente de la conscience chrétienne et je déclare que tous les humains, aryens ou non, sont frères et sœurs, créés par le même Dieu. Tous les hommes, de quelque race ou foi qu’ils soient, on droit au respect des individus et des états. Les actes antisémites actuels sont un mépris de la dignité humaine, une violation des droits les plus sacrés de l’homme et de la famille, “ schreef Mgr. Théas op 30 augustus 1942.

Met het voorlezen van deze brief is de plechtigheid begonnen.

(c) Pax Christi

 

Wij, voorzitter, directeur en oud-voorzitters van Pax Christi Vlaanderen, en wij, de Ambassadeurs voor de Vrede, herhalen deze strijdbare aanklacht vandaag. 

  • Wim Vandewiele, voorzitter
  • Annemarie Gielen, directeur
  • Katlijn Malfliet, oud-voorzitter
  • Karel Vanspringel, oud-voorzitter
  • Jo Hanssens, oud-voorzitter
  • Michel De Samblanx, oud-voorzitter

De Ambassadeurs voor de Vrede die bij de viering aanwezig waren (alfabetische volgorde):

  • Daniel Alliët
  • Gie Deboutte
  • Etienne Dejonghe
  • Jan De Cock
  • Bernard De Cock
  • Tilly De Maasschalk
  • Mieke de Vreede
  • Jozef Hertssens
  • Pat Patfoort
  • Guy Poppe
  • Tetty Rooze – de Boer
  • Tom Sauer
  • Johan Swinnen
  • Magda Vandamme
  • Luc Vansina

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.