Nu meteen tandje bijsteken voor een planeet mét toekomst

Lander Wantens fietste naar Bonn met de Climate Express. Hij vraagt aan onze Belgische vertegenwoordigers op de COP23 nu meteen een tandje bij te steken… voor een planeet mét toekomst.  

  • © Lander Wantens Lander Wantens © Lander Wantens

De voorbije week fietste ik samen met 350 vrijwilligers naar de klimaattop in Bonn. Onderweg passeerden we langs de zware industrie van de Brusselse kanaalzone, de topnatuur en kleinschalige landbouw in Limburg, maar ook 2 verwoestende bruinkoolmijnen van Eschweiler & Hambach waarvoor enorme oppervlaktes bos zijn verdwenen.

Het was een bont allegaartje van schoolkinderen, studenten, jonge koppels, midlifers en gepensioneerden. Allen hebben ze hetzelfde doel: een klimaatneutrale planeet mét toekomst.

Onze groep dikte tijdens de grote mars op zaterdag 4 november aan tot om en bij de 25.000 demonstranten.  De mars zelf stond in teken van de Energiewende, weg dus van fossiel. Eén krachtig signaal opdat Bonn niet zomaar een top in de marge is, maar één waarvan we achteraf kunnen zeggen: “het was een mijlpaal” en “De ambitieuze doelstellingen van Parijs werden eindelijk concreet.”

Euro’s vol roet zijn vandaag meer waard dan propere lucht, een gezonde leefomgeving, lokale landbouw,…

Duitsland is dan wel het land van de Energiewende maar 40% van de energie wordt er nog opgewekt door vervuilende koolcentrales (Een derde van de energie komt er uit wind- & zonne energie).  De bruinkoolmijn in Hambach is zo groot als de stad Brussel. Er is geen plaats symbolischer voor de huidige vervuiling. De mijn is een litteken in het landschap, een schandvlek voor ons tijdperk. Maar euro’s vol roet zijn vandaag meer waard dan propere lucht, een gezonde leefomgeving, lokale landbouw,…

Hoog tijd dus om de bedrijfsleiders, politici en andere machtigen der aarde een schop onder hun spreekwoordelijke kont geven. De roep om een versnelling hoger te schakelen klinkt steeds luider. Bonn moet de ambitie hebben om te realiseren wat in Parijs niet is gelukt. De uitvoering van het Parijs akkoord moet eindelijk ernstig worden genomen. Als gastland is dit de ideale moment voor Duitsland om echt werk te maken van de fossiele uitstap.

Meer doen

Als je alleen nog maar kijkt naar het enthousiasme die een organisatie als Climate Express opwekt met het mobiliserend succes om honderden Belgen naar Bonn te brengen… Burgers zetten politici en beleidsmakers steeds vaker onder druk, demonstraties worden groter, frequenter en zo ook de roep naar een klimaatneutrale samenleving. Maar burgers doen meer dan enkel mobiliseren voor een klimaatmars, of actie, ze nemen zelf initiatief en proberen ons gedrag en onze economie beetje bij beetje te veranderen. Energiecoöperatieven, voedselteams, fietskoerierbedrijven, om er maar enkele te noemen. 

Kopenhagen, Parijs, Marrakech, Bonn, volgend jaar Katowice. Hoeveel discussierondes moeten er nog volgen?

Kopenhagen, Parijs, Marrakech, Bonn, volgend jaar Katowice. Hoeveel discussierondes moeten er nog volgen? Of liever: hoeveel orkanen, droogtes, overstromingen, smeltende ijskappen, klimaatvluchtelingen, mislukte oogsten,… moeten er nog volgen om die donkere olie, kool, (schalie)gas, nucleaire dollar’s & euro’s in te wisselen voor een leefbare en gezonde planeet.

De nieuwsberichten van de laatste maanden zeggen voldoende. Er moet NU iets gebeuren. Bonn is dan wel een zogenaamde “kleine COP”, laat het geen maat voor niets zijn. Fuji het eigenlijke gastland van de COP draagt als één van de eersten de gevolgen van de klimaatopwarming. Het land ligt amper 2m boven de zeespiegel.

Hoe gaan wij als België-Vlaanderen-Wallonië-Brussel onszelf presenteren in Bonn? Ons landje met de verschillende bestuursniveau’s zou een voorbeeld moeten zijn voor de andere naties. Een rolmodel voor “hoe compromissen maken en tot een ambitieus beleid komen”. Een kans dus om eens positief in beeld te komen. Maar helaas is het vaak anders..

Mevrouw Schauvlieghe, Meneer Tommelein, Mevrouw Marghem, Meneer Crucke en Mevrouw Frémault toon in Bonn dat we met ons landje wel degelijk een plaats hebben als het centrum van Europa, dat we een leidende economie zijn. Dat we innovatie vooropstellen. Toon durf en toekomstvisie! Maak ons, Belg-Vlaming-Brusselaar-Waal, trots.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.