World Cancer Report

WHO voorspelt explosieve stijging van kanker in arme landen

Dominic Chavez/World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)

 

In lage en middeninkomenslanden kan het aantal kankergevallen in de komende twintig jaar met 80 procent stijgen, als behandeling en preventie niet verbeterd worden. Dat blijkt uit het laatst World Cancer Report.

Het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat preventie in arme landen veel te wensen over laat, omdat de gezondheidssystemen vooral gericht zijn op het bestrijden van directe problemen zoals infectieziekten, kindergezondheid en (onder)voeding. Minder dan 15 procent van de arme landen biedt een alomvattende behandeling tegen kanker – inclusief diagnostiek, behandeling en preventie – vergeleken met 90 procent van de rijke landen.

Andere types kanker

Op basis van modellen voorspellen de onderzoekers tegen 2040 een verdubbeling van het aantal kankergevallen wereldwijd naar ongeveer 29 tot 37 miljoen nieuwe gevallen per jaar. Kanker is verantwoordelijk voor een derde van de voortijdige overlijdens en veroorzaakt ook financiële problemen en langdurige arbeidsongeschiktheid in arme landen, staat in het rapport.

Roken wordt steeds minder populair in rijke landen, maar in arme landen komt het steeds meer voor.

De types kanker die zich het meest voordoen, verschillen in arme en rijke landen. Mensen in arme landen lopen het grootste risico op Kaposi Sarcoma, een huidkanker die wondjes veroorzaakt en gerelateerd is aan hiv, gevolgd door baarmoederhalskanker.

Tabaksgebruik is nog steeds verantwoordelijk voor 25 procent van alle doden door kanker, staat in het rapport. Roken wordt steeds minder populair in rijke landen, maar in arme landen komt het steeds meer voor. Dat vergroot in die landen het aantal kankergevallen.

De auteurs van het rapport wijzen erop dat dergelijke verschillen van belang zijn bij het ontwikkelen van antwoorden op kanker.

7 miljoen levens

‘Minstens zeven miljoen levens kunnen in de komende tien jaar gered worden door in elk land gerichte actie te ondernemen, gebaseerd op universele gezondheidszorg’, zegt WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus 

Het rapport besteedt specifiek aandacht aan baarmoederhalskanker, waarbij infectie met het HPV-virus een van de precondities is. Er bestaat een vaccin tegen het virus, maar dat is moeilijk te verkrijgen voor armere landen. Het rapport laat zien dat 34 procent van de jonge vrouwen in hogeinkomenslanden zich laten vaccineren tegen HPV, tegen slechts 3 procent in lageinkomenslanden. 

Die data komen overeen met bevindingen in een rapport dat op 30 januari werd gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet. Dat rapport, gebaseerd op twee wetenschappelijke studies, constateerde dat 91 procent van de wereldwijde doden door baarmoederhalskanker in 2018 buiten de rijke landen viel.

Culturele ideeën

Bernard Stewart, hoogleraar medicijnen aan de University of New South Wales in Sydney (Australië), zegt dat ontwikkelingslanden niet alleen kampen met lage zorgbudgetten, maar dat artsen ook te maken krijgen met stigma en culturele ideeën die een one-size-fits-all-oplossing voor baarmoederhalskanker  moeilijk maken.

Volgens een door de WHO ontwikkeld model kost het bieden van kankerzorg aan 90 procent van de wereldbevolking ongeveer 140 miljard dollar in de komende tien jaar.

Herkennen van mogelijke stigmatisering is essentieel bij het invoeren van screeningsprogramma’s gericht op meisjes en jonge vrouwen, zegt Stewart. ‘Het soort gewenste actie hangt sterk af van de waarden en perspectieven binnen bepaalde gemeenschappen, en niet zozeer van algemene ideeën hierover.’

De kosten van interventie spelen ook een rol bij screening en behandeling in ontwikkelingslanden. Volgens een door de WHO ontwikkeld model kost het bieden van kankerzorg aan 90 procent van de wereldbevolking ongeveer 140 miljard dollar in de komende tien jaar. Daarmee zouden ongeveer 7,3 miljoen levens gered kunnen worden.

Het grootste deel van dit geld gaat naar het opleiden van artsen op het gebied van diagnose en preventie, staat in het rapport. Een gebrek aan kennis van de ziekte is een van de belangrijkste oorzaken van late diagnose en behandeling.

Afgelegen gebieden

‘Als mensen toegang hebben tot primaire zorg en verwijzingssystemen, kan kanker vroeg ontdekt, behandeld en genezen worden’, zegt Ren Minghui, plaatsvervangend directeur Universele Gezondheidszorg bij de WHO.

Stewart zegt echter dat dit moeilijk te bereiken is, aangezien gezondheidssystemen in de armste landen met diverse problemen kampen, inclusief inadequaat vervoer, slechte infrastructuur en personeelsproblemen. ‘Actie in afgelegen gebieden bijvoorbeeld, is bijna altijd duurder dan het bereiken van een vergelijkbare bevolking in steden’, zegt hij. 

‘Kosten spelen altijd een rol, vooral als het gaat om prioriteiten, ander gezondheidsbeleid of budgettaire beperkingen.’

Bron: Scidev.Net

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.