Toenemende ongelijkheid op het vlak van vrede is opvallend

Wereldvrede veraf: Global Peace index op laagste punt in 15 jaar

IDF / Flickr (CC BY-NC 2.0)

orig jaar gaven 94 landen een kleiner percentage van hun bbp uit aan defensie, terwijl 112 landen sinds 2008 hun strijdkrachten hebben afgebouwd. Maar daar lijkt een einde aan te komen door het conflict in Oekraïne en de mogelijke verhoging van het militaire budget van Navo-lidstaten tot 2 procent.

De wereld is weer 0,3 procent minder vreedzaam geworden, blijkt uit de jaarlijkse Global Peace Index. Het is al de elfde verslechtering in veertien jaar.

IJsland is volgens de index 2022 het meest vreedzame land ter wereld. Het krijgt het gezelschap van landen als Nieuw-Zeeland, Ierland, Denemarken en Oostenrijk. Helemaal onderaan de rangschikking staat Afghanistan, gevolgd door Jemen, Syrië, Rusland en Zuid-Soedan.

Niet verrassend zijn Rusland en Oekraïne twee van de vijf landen met de grootste verslechtering in de laatste editie van de Global Peace Index (GPI). Ook Guinee, Burkina Faso en Haïti scoorden vorig jaar een pak slechter wegens aanhoudend conflict.

Aanhoudende daling

Globaal gezien ziet de index een daling met 0,3 procent. Dat is de elfde daling in veertien jaar. De grootste verslechtering werd opgetekend in indicatoren zoals de relaties tussen buurlanden, interne conflicten, vluchtelingen en politieke instabiliteit.

Op het vlak van terrorisme en kernwapens gaat het dan weer veel beter. De impact van terrorisme staat zelfs op het laagste peil sinds de start van de index.

Opvallend is de toenemende ongelijkheid op het vlak van vrede. Sinds 2008 is de situatie in de 25 minst vreedzame landen met 16 procent achteruit gegaan, terwijl de 25 meest vreedzame landen het in dezelfde periode nog 5,1 procent beter deden.

2117 dollar per persoon

De index schat de kost van geweld op 10,9 procent van de wereldeconomie, of 2117 dollar per wereldburger. Voor de betrokken landen zelf is de impact nog groter: in de tien meest getroffen landen is dat gemiddeld 34 procent van hun bruto binnenlands product.

Vorig jaar gaven 94 landen een kleiner percentage van hun bbp uit aan defensie, terwijl 112 landen sinds 2008 hun strijdkrachten hebben afgebouwd. Maar daar lijkt een einde aan te komen door het conflict in Oekraïne en de mogelijke verhoging van het militaire budget van Navo-lidstaten tot 2 procent. En los daarvan plant China dit jaar een verhoging van zijn militair budget met 7,1 procent.

‘Vorig jaar waarschuwden we nog voor de economische naschokken van de pandemie’, zegt Steve Killelea van het Institute for Economics and Peace, dat de index elk jaar opstelt. ‘Nu krijgen we te maken met toeleveringsproblemen, snelle inflatie en voedselonzekerheid die aangezwengeld wordt door de tragische gebeurtenissen in Oekraïne. De politieke en economische consequenties hiervan zullen nog jaren doorgaan.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.