Gezondheidsimpact nog onduidelijk

We krijgen tienduizenden microplastics per jaar binnen

Wilfried Wende/Pixabay

 

De gemiddelde Noord-Amerikaan krijgt elk jaar tienduizenden partikels plastic binnen, blijkt uit een nieuwe Canadese studie. De gezondheidsimpact daarvan is nog onduidelijk. 

Microplastics zijn alle stukjes plastic die kleiner zijn dan 5 millimeter. Vaak zijn ze met het blote oog niet zichtbaar. Ze zijn meestal afkomstig uit slijtage van grotere stukken plastic, zoals waterflessen, verpakking of synthetische stoffen in kledij. 

Wie water uit plastic flessen drinkt, krijgt daar nog eens tot 90.000 deeltjes per jaar bij. 

Wetenschappers van de Universiteit van Victoria analyseerden 26 eerdere studies en combineerden die met eigen data over de hoeveelheid microplastics in vis, schaaldieren, suiker, zout, alcohol, water en lucht.

Door die gegevens te combineren met het gemiddeld dieet van de Amerikaan konden de wetenschappers inschatten dat mensen gemiddeld 70.000 tot 121.000 partikels per jaar binnenkrijgen, afhankelijk van geslacht en leeftijd. 

Wie water uit plastic flessen drinkt, krijgt daar nog eens tot 90.000 deeltjes per jaar bij. 

Afhankelijkheid

De partikels komen het lichaam binnen via voedsel of drinken, maar ook via de lucht die we inademen, zegt Kieran Cox, bioloog en hoofdauteur van de studie in Environmental Science & Technology.

“De menselijke afhankelijkheid van plastic voor verpakkingen en verwerkingsmethoden van vlees, fruit en groenten is een groeiend probleem”, zegt Cox. “Ons onderzoek toont aan dat microplastics gevonden worden in de meerderheid – zo niet alle – producten die bedoeld zijn voor menselijke consumptie.”

Volgens Cox moeten we vraagtekens zetten bij onze afhankelijkheid van synthetische materialen. Tegelijk wijst hij erop dat de studie een schatting is en er nog veel onderzoek nodig is. Met name het aantal microplastics in rundvlees, kip, zuivel en granen is nog grotendeels onbekend. Dat geldt ook voor de gevolgen van onze blootstelling aan plastic voor de gezondheid. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.