Conflict in Zuid-Soedan veroorzaakt vluchtelingencrisis bij kinderen

UN Photo/Isaac Billy (CC BY-NC-ND 2.0)

 

De burgeroorlog in Zuid-Soedan is volgens de Verenigde Naties verantwoordelijk voor ‘de grootste Afrikaanse vluchtelingencrisis’. Meer dan de helft van de vluchtelingen is minderjarig.

De burgeroorlog in Zuid-Soedan gaat zijn vijfde jaar in. De VN-Hoge Commissaris voor de vluchtelingen, Filippo Grandi, heeft daarom gisteren een oproep gedaan om dit conflict de nodige aandacht te geven.

Hij zei dat dringende actie nodig is om een einde te maken aan de steeds omvangrijker wordende humanitaire crisis en ‘de grootste Afrikaanse vluchtelingencrisis’.

Vluchtelingencrisis voor kinderen

‘De wereld kan niet blijven toekijken terwijl de bevolking van Zuid-Soedan wordt geterroriseerd door een zinloze oorlog’, zei Grandi, het hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie (Unhcr). Hij wijt de verwoestende effecten van de strijd aan de tragische mislukking van politiek leiderschap.

Omdat 63 procent van alle Zuid-Soedanese vluchtelingen jonger is dan 18, sprak Grandi over de situatie als ‘een vluchtelingencrisis voor kinderen’. ‘Veel kinderen komen onbegeleid, gescheiden van hun ouders en diep getraumatiseerd aan.’

63 procent van de Zuid-Soedanese vluchtelingen is jonger dan 18

De zes buurlanden van Zuid-Soedan, Ethiopië, Soedan, Oeganda, Kenia, de Democratische Republiek Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek, herbergen vandaag al twee miljoen vluchtelingen. Zeven miljoen burgers hebben in het land zelf behoefte aan basishulp. Twee miljoen van hen zijn binnen de grenzen van hun land op de vlucht.

Regio gedestabiliseerd

‘In vier jaar tijd is een derde van de bevolking van Zuid-Soedan ontheemd, talloze anderen zijn vermoord of gewond. Daarom is er dringend behoefte aan een gecoördineerd optreden van regionale en internationale actoren’, benadrukte Grandi.

Volgens hem is falen om de Zuid-Soedanese burgers en vluchtelingen te beschermen geen optie, want dat kan betekenen dat de regio voor tientallen jaren ernstig gedestabiliseerd kan geraken, een mogelijkheid die de wereld zich niet kan veroorloven, zei Grandi. Hij roept op om het vastgelopen vredesakkoord van 2015 voor het land nieuw leven in te blazen.

Het conflict in Zuid-Soedan heeft geleid tot de grootste vluchtelingencrisis op het Afrikaanse continent. Unhcr schat dat de vluchtelingenpopulatie tegen december 2018 meer dan drie miljoen mensen zou kunnen bedragen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.