20 CEO’s van toonaangevende bedrijven in India vragen meer focus op groene energie

VN-baas Guterres en Indiase topbedrijven: ‘Geef voorrang aan groene energie’

Hangela / Pixabay (CC0)

 

De druk op India neemt toe omdat het land blijft investeren in steenkool. Zowel VN-secretaris-generaal António Guterres als de CEO’s van twintig grote Indiase bedrijven verenigen zich in een oproep aan premier Narendra Modi om meer te focussen op schone energie en elektrische voertuigen.

India is - na China en de VS - de derde grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld. Het land is ook een belangrijke producent en gebruiker van steenkool, terwijl ook 64 miljoen Indiërs vandaag nog geen toegang hebben tot elektriciteit.

Als onderdeel van een covid-19-herstelpakket dat in juni werd aangekondigd, maakte de regering-Modi haar ambities bekend om nog eens 41 kolenmijnen te openen.

Kolensector gaat op in rook

In een toespraak vandaag zal Guterres echter betogen dat India een “cruciale rol te spelen” heeft bij het verminderen van de steun voor fossiele brandstoffen en het verder opvoeren van investeringen in hernieuwbare energiebronnen. Dat schrijft de website BusinessGreen.

Volgens BusinessGreen zal Guterres erop wijzen dat tegen het einde van dit jaar maar liefst 50 procent van de Indiase kolencentrales niet meer concurrerend zal zijn, oplopend tot 85 procent in 2025. Dit komt omdat de markten steeds meer naar schonere en goedkopere vormen van energie uitkijken. Volgens Guterres zal “de kolensector in rook opgaan.”

Gisteren hebben 20 CEO’s van toonaangevende bedrijven in India een open brief ondertekend waarin bedrijven worden aangespoord om prioriteit te geven aan een groen herstel na de pandemie. Dat zien zij mogelijk door te investeren in groene productie, hernieuwbare energie, groene waterstof en elektrische auto’s.

De brief werd ondertekend door de leiders van toonaangevende bedrijven zoals Amplus Energy, Dalmia Cement, Delhi International Airport, Flipkart India, Tata Steel en Tata Chemicals.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.