Telewerk bespaart brandstof en doet uitstoot van CO2 sterk dalen

Thuiswerken onvermijdelijk in slimme stad van de toekomst

Nenad Stojkovic / Flickr (CC BY 2.0)

De COVID-19-pandemie gaf onderzoekers de kans om naar de rol van telewerk te kijken en de impact ervan op ons energieverbruik en de uitstoot van CO2 en andere verontreinigende stoffen.

Als honderd mensen van thuis uit werken kunnen ze elk uur 4 liter autobrandstof uitsparen en tot 7,4 kilogram minder CO2 uitstoten. In de smart cities van de toekomst wordt telewerken dus wellicht het nieuwe normaal.

De cijfers zijn afkomstig van een studie van een onderzoeksteam uit Litouwen, Cyprus en Duitsland. Zij stellen dat van thuis uit werken een krachtig wapen is tegen energieverspilling en milieuproblemen, en het dus zeker deel wordt van de ontwikkeling van de zogeheten ‘slimme steden’ (smart cities) van de toekomst.

Pandemie

Het is wellicht niet te verwonderen dat het de COVID-19-pandemie was die de onderzoekers de kans gaf om naar de rol van telewerk te kijken en de impact ervan op ons energieverbruik en de uitstoot van CO2 en andere verontreinigende stoffen.

Wat opviel waren de veranderende patronen in de consumptie van energie.

‘Als casus hebben we de werkgewoonten geanalyseerd van het personeel van een Griekse universiteit waar zowel aan telewerken, co-werken en werken op kantoor werd gedaan’, zegt medeauteur Paris Fokaides van de Kaunas University of Technology in Litouwen.

Volgens Fokaides waren de voordelen enorm op vlak van verminderd transport, maar wat nog meer opviel waren de veranderende patronen in de consumptie van energie. ‘De meerderheid van de organisaties sloot tijdens die periode de deuren en verminderde daarmee ook het energieverbruik en de consumptiepatronen voor zaken die voorheen gewoon business-as-usual waren’.

Belangrijke lessen voor smart cities

Volgens de onderzoekers zijn daar sterke lessen uit te trekken voor de ontwikkeling van de slimme steden van de toekomst die als doel hebben om de levenskwaliteit van burgers te verbeteren, inclusief de economie te versterken via de promotie van duurzame stadsmobiliteit en het verhoogd gebruik van schone energie.

Ook energiezuinige gebouwen en het slim beheren van afvalwater zullen er een belangrijke plaats innemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.