Temperatuurstijging beperken tot 1,5 graden Celsius redt massaal veel diersoorten

© skasamatsu (CC BY-SA 2.0)

 

Als we de globale temperatuur kunnen beperken tot een stijging van maximum 1,5 graden Celsius zal een groot aantal dieren en planten gered worden. Dat stelt onderzoek van de Britse Universiteit van East Anglia en James Cook in Australië.

Een nieuw rapport dat is verschenen in Science toont aan dat een opwarming tot 1,5 graden Celsius de helft minder risicovol is voor de overleving van planten en dieren en twee derde minder voor insecten dan bij een stijging van 2 graden Celsius.

Met het Klimaatakkoord van Parijs werd een overeenkomst bereikt om de globale opwarming van de aarde niet hoger dan 2 graden Celsius (boven de temperatuur in de pre-industriële tijd) te laten stijgen. Het ultieme streven was zelfs om niet hoger dan een stijging van 1,5 graden Celsius uit te komen.

Insecten

Een stijging van slechts 1,5 graden Celsius zou wereldwijd diersoorten ten goede komen, maar vooral deze in zuidelijk Afrika, het Amazonegebied, Europa en Australië.

Vooral het feit dat insecten meer ontzien worden is belangrijk, benadrukken de onderzoekers. Insecten leveren immers vitale diensten voor het ecosysteem. Ze zijn noodzakelijk voor de bestuiving maar zijn ook een belangrijk onderdeel van het menu van vogels en andere dieren.

Eerder onderzoek focuste vooral op een stijging van 2 graden en keek ook niet naar de gevolgen van de opwarming voor insecten.

Deze studie, de grootste in haar soort, is de eerste die aantoont dat een stijging van maximum 1,5 graden alle soorten wereldwijd ten goede zou komen.

115.000 soorten onder de loep

De onderzoekers bestudeerden 115.000 soorten waaronder 31.000 insecten, 8000 vogels, 1700 zoogdieren, 1800 reptielen, 1000 amfibieën en 71.000 planten.

‘We hebben onderzocht in welke mate verschillende toekomstmodellen het leven van soorten in bepaalde gebieden zou beïnvloeden.’

‘We hebben onderzocht in welke mate verschillende toekomstmodellen het leven van soorten in bepaalde gebieden zou beïnvloeden’, zegt Rachel Warren van de Universiteit van of East Anglia. ‘We ontdekten dat het ultieme doel van het Klimaatakkoord van Parijs, de stijging van de temperatuur beperken tot 1,5 graden, enorme voordelen zou hebben voor de biodiversiteit’, – veel meer dan bij een opwarming tot 2 graden Celsius.

‘Vooral insecten zijn gevoelig aan de klimaatverandering. Bij een stijging van 2 graden zou 18 procent van de 31.000 insectensoorten uit ons onderzoek meer dan de helft van hun leefgebied verliezen. Dat wordt gereduceerd tot een verlies van 6 procent bij 1,5 graden, al verliezen sommige soorten grotere delen van hun gebied.’

Zwarte neushoorn

‘Als landen inspanningen leveren en de uitstoot van CO2 beperken zoals ze dat hebben beloofd, geeft de huidige trend aan dat we ongeveer 3 graden Celsius zullen stijgen’, zegt Warren. ‘In dat geval zal ongeveer 50 procent van de insecten de helft van hun leefgebied zien krimpen. De drie belangrijkste groepen bestuivers zijn daarbij ook het meest vatbaar voor de gevolgen van de opwarming van de aarde.’

Volgens coauteur Jeff Price van UEA zouden ook soorten die als de zwarte neushoorn, de Darwinvink en de grote grondvink enorm gebaat zijn bij een maximale opwarming van maximum 1,5 graden Celsius.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.