Online milieucriminaliteit stijgt

Technologiebedrijven pakken handel in wilde diersoorten aan

Imtiaz Ahmed (CC BY-NC-ND 2.0)

Neushoornhoorns zijn een gegeerd goed binnen de milieucriminaliteit.

Meer dan twintig grote spelers in de e-commerce, technologie en sociale media slaan de handen in elkaar om de handel in wilde diersoorten aan banden te leggen. Ze krijgen daarbij hulp van onder andere Google en het Wereldnatuurfonds (WWF).

Het duurt maar enkele minuten voor je verdachte advertenties vindt voor de verkoop van zeldzame diersoorten of producten, gaande van ivoren beeldjes tot levende tijgerwelpen. De verkoop is vaak illegaal en in strijd met de regels van de site. De internationale reikwijdte van het internet, de relatieve anonimiteit van de verkopers, in combinatie met snel transport, maken het internet tot een makkelijke manier om gauw transacties af te sluiten.

Elk jaar worden meer dan twintigduizend Afrikaanse olifanten gedood om hun ivoor, in Zuid-Afrika sterven dagelijks bijna drie neushoorns voor hun hoorn.

De Global Coalition to End Wildlife Trafficking Online wil daar iets aan veranderen. De coalitie telt 21 technologiebedrijven uit Noord-Amerika, Azië, Europa en Afrika. De bedrijven beloven samen te werken om de handel in wilde diersoorten op hun platformen met 80 procent terug te dringen tegen 2020.

Naast Google maken ook bedrijven als Alibaba, Baidu, Instagram, Microsoft, Pinterest, Etsy en Facebook deel uit van de coalitie. Elk van de bedrijven zal daarvoor een beleid uitstippelen met de hulp van organisaties als het Wereldnatuurfonds (WWF), Traffic en het International Fund for Animal Welfare (IFAW).

‘Deze bedrijven samen brengen is onze beste kans om de deur te sluiten voor het web als marktplaats voor smokkelaars’, zegt Crawford Allan van het WWF. ‘Criminelen verdienen pakken geld met de verkoop van zeldzame dieren en producten uit onderdelen van die dieren. De aanpak tot nog toe leidde tot een ‘whack-a-mole’-effect, waar advertenties die worden verwijderd gewoon elders opduiken. Bedrijven erkennen het probleem en slaan de handen in elkaar om te maken dat smokkelaars geen plek meer hebben om hun waren te verkopen.’

Jaarlijks gaat in de illegale handel zo’n 20 miljard dollar om, stelt de VN-Conventie rond de Internationale Handel in Bedreigde Diersoorten (CITES). Elk jaar worden meer dan twintigduizend Afrikaanse olifanten gedood om hun ivoor, in Zuid-Afrika sterven dagelijks bijna drie neushoorns voor hun hoorn. Maar ook ontelbare andere diersoorten lopen gevaar door de smokkel, die aangezwengeld wordt door de online verkoop aan consumenten die zich vaak niet bewust zijn van de schade die ze aanrichten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.