Steenkool wereldwijd ‘in vrije val’

Het aantal steenkoolcentrales in ontwikkeling is wereldwijd dramatisch achteruitgegaan in 2016, vooral door een veranderend beleid in Azië. Dat is de conclusie van een rapport door de milieuorganisaties Greenpeace, Sierra Club en CoalSwarm.

Jan Truter (CC BY-NC-ND 2.0)

Aan een steenkoolmijn in Zuid-Afrika

In het jaarlijkse rapport brengen de organisaties de wereldwijde ontwikkeling van de steenkoolsector in kaart. Uit de derde editie, die deze week werd gepubliceerd, blijkt dat het aantal nieuw gestarte projecten vorig jaar daalde met 62 procent.

Het aantal nieuw gestarte projecten vorig jaar daalde met 62 procent.

De belangrijkste reden voor die daling is het sterke Chinese beleid en de toenemende reserves bij Indiase investeerders. In China en India samen zijn meer dan honderd projecten in de koelkast gezet. Het aantal Chinese vergunningen voor nieuwe steenkoolprojecten daalde vorig jaar met maar liefst 85 procent.

Tegelijk worden ook meer bestaande projecten stopgezet, voor in totaal 64 gigawatt, met name in de VS en Europa.

Hoopgevend

Als die wereldwijd ‘vrije val’ van steenkool aanhoudt, is dat goed nieuws voor de strijd tegen de klimaatverandering, zegt het rapport, omdat de cruciale drempel van 2 graden Celsius binnen bereik blijft.

Japan, Zuid-Korea, Indonesië, Vietnam en Turkije investeren onvoldoende in de ontwikkeling van een schone energiesector.

‘De indrukwekkende opmars van hernieuwbare energie en de daling van het aantal nieuwe steenkoolprojecten is opnieuw bewijs dat steenkool niet alleen slecht is voor de volksgezondheid en het milieu, maar ook voor de winst’, zegt Nicole Ghio van de Sierra Club. ‘De markten eisten schone energie. Hoeveel retoriek Donald Trump daar ook tegenover stelt, het zal de val van steenkool in de VS en de wereld niet stoppen.’

Lauri Myllyvirta van Greenpeace noemt 2016 een keerpunt. ‘China stopte zo goed als alle nieuwe steenkoolprojecten nadat een verbazingwekkende groei van hernieuwbare energie nieuwe steenkoolcentrales onnodig maakte’, zegt ze. ‘Alle bijkomende stroombehoefte sinds 2013 wordt opgevangen door niet-fossiele bronnen. Tegelijk werd dankzij de sluiting van oude centrales de uitstoot teruggedrongen in de VS en Groot-Brittannië.’

Toch zijn er ook nog landen die dringend een tandje moeten bijsteken, stelt het rapport. Japan, Zuid-Korea, Indonesië, Vietnam en Turkije investeren onvoldoende in de ontwikkeling van een schone energiesector en zetten nog te veel in op de bouw van nieuwe steenkoolcentrales.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.