Wetenschappers trekken aan de alarmbel

‘Sleutelmoment’ voor klimaatwetenschap

U.S. Geological Survey CC0 1.0

 

Het wetenschappelijke klimaatpanel van de Verenigde Naties, het IPCC, heeft een nieuw klimaatrapport klaar. Maar voor dat gepubliceerd kan worden, moet er deze week intens onderhandeld worden met regeringsdelegaties uit de hele wereld. Een ‘sleutelmoment’ voor de klimaatwetenschap.

Het klimaatrapport is het resultaat van een gigantische samenwerking tussen 91 auteurs en 114 co-auteurs. Op de eerste kladversies van het rapport ontvingen zij 42.000 commentaren. Die moesten ze stuk voor stuk evalueren en van een antwoord voorzien.

De meest recente ontwerptekst van het rapport verraste, omdat de auteurs op de erg sterke verschillen wezen tussen een opwarming met 1,5 of 2 graden Celsius.

De meest recente ontwerptekst van het rapport verraste, omdat de auteurs op de erg sterke verschillen wezen tussen een opwarming met 1,5 graden en een opwarming met 2 graden Celsius, die tot nog toe als veilige drempel gezien werd. De gemiddelde temperatuur is nu al met 1 graad gestegen.

Volgende week maandag, op 8 oktober, wordt de finale versie gepubliceerd, maar het is nog maar de vraag hoe sterk die zal verschillen van de eerdere versies. Er wacht de wetenschappers immers nog een week van intense onderhandelingen met politieke delegaties die hun eigen nationale belangen verdedigen. De onderhandelingen vinden plaats in de Zuid-Koreaanse stad Incheon.

Sommige deelnemers, waaronder de Europese Unie, hopen dat het rapport het pleidooi voor snellere uitstootreducties zal ondersteunen. Anderen vrezen het rapport precies om die reden. Maandag nog berichtte de Indiase krant Business Standard hoe de VS de basis voor het rapport nog ter discussie stelden in aanloop naar de conferentie. Vorige week verwierpen de auteurs het idee dat ze vatbaar zijn voor politieke druk. 

Venster krimpt

De verschillende sprekers op de openingszitting van maandag jongstleden schuwden de grote woorden niet. Hoesung Lee, de voorzitter van het IPCC, noemde de bijeenkomst ‘een van de belangrijkste ooit in de geschiedenis van het VN-klimaatpanel. De wetenschap alarmeert ons over de ernst van de situatie, maar helpt ons ook, en dit rapport in het bijzonder, om de mogelijke oplossingen te begrijpen’, zei hij.

Elena Manaenkova, adjunct-secretaris-generaal van de World Meteorological Organization benadrukt dat de wereld voor een ‘cruciaal moment’ staat. ‘We hebben meer ambitie nodig en moeten meer doordrongen zijn van de hoogdringendheid van dit probleem’, zei ze. Ook Youssef Nassef, directeur Adaptatie bij het VN-Klimaatverdrag (UNFCCC) sprak van een ‘cruciaal punt’ in de geschiedenis. ‘Het venster waarbinnen we nog iets kunnen doen, krimpt snel, en we moeten allemaal samenwerken om het tij te keren.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.