Sinds 1958 is er een toename van 30 procent gemeten in de atmosfeer

Recordstijging CO2 verwacht in 2019

De CO2-concentratie in de atmosfeer zal dit jaar met een recordsprong stijgen, stelt de Britse Meteorologische Dienst. Dat heeft te maken met de groeiende uitstoot, maar ook met de droogte, waardoor planten minder CO2 uit de lucht kunnen halen.

Sinds 1958 heeft het afgelegen Mauna Loa observatorium in Hawaii een toename van zo’n 30 procent gemeten in de atmosfeer. Maar op sommige jaren zijn die sprongen erg groot, en 2019 zal zo’n jaar zijn, voorspelt het Britse Met Office. Dat heeft vooral te maken met haperende “opslagvaten”, die minder CO2 kunnen opnemen.

“De gestage toename van de concentratie in de atmosfeer is te wijten aan de verbranding van fossiele brandstoffen, ontbossing en cementproductie”, zegt Richard Betts, hoogleraar aan het Met Office Hadley Centre. “Maar de stijging zou nog veel groter zijn mochten we de natuurlijke opslagvaten niet hebben, die overtollige CO2 uit de atmosfeer halen. Dit jaar verwachten we dat die opslag relatief zwak zal zijn, waardoor de impact van de menselijke uitstoot veel groter zal zijn dan vorig jaar.”

Ademende planeet

Wetenschappers stelden eerder al vast dat de veranderde weersomstandigheden in de tropen gelinkt zijn aan de opname van CO2 door ecosystemen. Als het warmer is in de tropen worden veel regio’s droger, vermindert de plantengroei en wordt daardoor minder CO2 opgenomen. In koelere periodes gebeurt het omgekeerde.

“Elk jaar is de concentratie hoger dan het jaar ervoor, en dat zal blijven duren zolang de mens CO2 in de atmosfeer blijft pompen”

Volgens het Met Office zal de gemiddelde CO2-concentratie in de atmosfeer dit jaar afklokken op 411,3 deeltjes per miljoen (ppm). Dat is een sprong van 2,75 ppm hoger dan in 2018 - de derde grootste sinds het begin van de metingen. Enkel in 2016 en 1998 was de sprong groter. Toen was er telkens sprake van een El Niño-klimaatfenomeen en een sterke opwarming van de Grote Oceaan.

“De Mauna Loa-grafiek van atmosferische CO2 is een pareltje, maar ook een sterke herinnering aan de menselijke impact op het klimaat”, zegt Betts. “Als je naar de maandwaarden kijkt, lijkt de planeet wel te ‘ademen’ naarmate de CO2-concentraties stijgen en dalen met de seizoenscyclus van groeiende en afstervende planten in de Noordelijke hemisfeer. Maar elk jaar is de concentratie hoger dan het jaar ervoor, en dat zal blijven duren zolang de mens CO2 in de atmosfeer blijft pompen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.