Jongeren hoeven niet meer naar dure grootsteden te verhuizen om aan een goede job te komen

Pandemie creëert jobkansen voor de Indiase jeugd

Coworker2016 / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Sinds de corona-epidemie worden er in middelgrote steden coworkingruimtes gecreëerd, zodat werknemers niet meer hoeven te verhuizen naar de veel duurdere grootsteden.

Covid-19 heeft in India ook positieve veranderingen teweeggebracht: coworking geraakte er tijdens de pandemie stevig ingeburgerd, en daar profiteren jongeren nu volop van.

Een studie uit 2017 van de Confederatie van de Indiase industrie en WeWork sprak al van een enorm potentieel van coworking voor Indiase steden. Het land staat immers wereldwijd op de eerste plaats wat betreft de opkomst van nieuwe start-ups en telt de tweede grootste populatie freelancers ter wereld.

Lockdown en thuiswerk

Net als in de rest van de wereld sloeg covid-19 in 2020 hard toe in India. Het land ging voor lange tijd gedwongen in lockdown en miljoenen werknemers die in staat waren om hun baan te behouden, soms wel aan een lager loon, werden verplicht om hun drukke kantoren te mijden en van thuis uit te werken.

Veel jongeren hebben niet genoeg middelen om naar een dure grootstad te verhuizen.

Veel werknemers trokken daarop weg uit de dure metropolen en keerden terug naar de kleinere steden. Sommige anderen die bijvoorbeeld met een salarisverlaging of ontslag werden geconfronteerd, kozen ervoor om een eigen bedrijf te beginnen. Dat gaf een boost aan de vraag naar commerciële ruimtes in kleine steden en leidde tot de opkomst van plekken waar aan coworking kon worden gedaan.

Techniek en management

De laatste decennia heeft het niveau van het onderwijs in kleine steden in India een hoge vlucht genomen. Verschillende gerenommeerde technische en managementinstellingen geven studenten een degelijke, toekomstgerichte opleiding, maar vaak zijn de jongeren de eerste generatie kinderen van gezinnen op het platteland.

Ze beschikken over bescheiden middelen zodat verhuizen naar een grootstad, bijvoorbeeld om er stage te lopen of bredere kansen op de banenmarkt te vinden, toch moeilijk blijkt. Het gevolg is dat veel jongeren in dorpen en kleinere steden toch weer aangewezen zijn op laagbetaalde banen in hun stad. Niet zelden geraken ze na verloop van tijd gefrustreerd.

Maar de pandemie bracht daar verandering in. Neem bijvoorbeeld de stad Tirunelveli in de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu. Die stad heeft veel hogescholen voor techniek, management en wetenschappen en ligt in de nabijheid van verschillende middelgrote steden en havensteden. Toch moesten studenten uit deze regio telkens afreizen naar de verder afgelegen megasteden Chennai of Bangalore voor een stageplaats of een geschikte baan.

Coworking

Mensen zoals Ronaldsen Solomon, laatstejaarsstudent ingenieurswetenschappen aan het Francis Xavier College in Tirunelveli vonden een stageplek bij IT-bedrijf 3i Infotech dat voorzag in coworkingplekken in lokale kantoren. ‘Ik kon al praktijkervaring opdoen, terwijl ik toch nog de colleges volgde om mijn diploma te halen’, zegt hij.

Soms delen collega’s die samen aan coworking doen zelfs samen een woonhuis in de buurt, waardoor ze veel meer salaris overhouden.

Jenima Hyrun uit Tirunelveli had ondanks haar diploma computerwetenschappen moeite om een baan te vinden, onder meer omdat ze tegenkanting kreeg van haar conservatieve moslimfamilie. ‘Ik kreeg een baan aangeboden in Chennai. Maar hoewel mijn vader me altijd heeft aangemoedigd, wilden mijn tantes en andere familieleden niet toestaan dat ik helemaal alleen in een grote stad zou gaan wonen.’

Toen kreeg ze een aanbod voor een baan bij 3i Infotech. Ze werkt nu in de coworkingruimte die bereikbaar is met het openbaar vervoer en kan gewoon thuis blijven wonen, waardoor ze meteen ook meer van haar salaris overhoudt.

Kleine steden goedkoper

Wonen in kleinere steden zoals Tirunelveli is dan ook veel goedkoper dan verhuizen naar grootstedelijke centra als Bangalore of Chennai. Soms delen collega’s die samen aan coworking doen zelfs een woonhuis in de buurt, waardoor ze veel meer salaris overhouden.

De coworkingplekken worden onder meer ingericht door start-ups die tijdens de pandemie op deze trend zijn gesprongen. Mikro Grafeio is zo’n sociale start-up die de lokale economie wil ondersteunen door in werkplekken te voorzien voor lokale bewoners met een diploma. Ze ontwikkelen onder meer kleinschalige plekken om samen te werken in cafés en brouwerijen.

Een andere belangrijke speler in India is IndiQube, dat speciale ruimtes en op maat gemaakte coworkingkantoren ontwikkelt waardoor bedrijven ook sneller kunnen uitbreiden naar uithoeken van het land die vroeger veel minder bereikbaar waren.

Volgens Rishi Das, medeoprichter van IndiQube, is 15 % van het personeel van hun klanten al te vinden in een coworkingformule.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.