Palestijnse overheden nemen het niet nauw met vrijheid van meningsuiting

Human Rights Watch publiceerde op 29 augustus een rapport dat de schending van de vrije meningsuiting in Gaza en de Westelijke Jordaanoever blootlegt. In het rapport getuigen verschillende Palestijnen hoe ze gearresteerd en gefolterd werden na kritische uitlatingen.

  • By Gigi Ibrahim (CC BY 2.0) Beide Palestijnse overheden schenden de vrijheid van meningsuiting. By Gigi Ibrahim (CC BY 2.0)

Het rapport toont hoe journalisten, activisten en zelfs muzikanten het risico lopen gearresteerd te worden als ze zich kritisch opstellen tegenover de Palestijnse overheden. Human Rights Watch rapporteert over buitensporig geweld en folteringen bij dergelijke aanhoudingen.

De schendingen van de vrije meningsuiting gebeuren door zowel de Palestijnse Autoriteit die regeert in de Westelijke Jordaanoever als Hamas, de facto de overheid in de Gazastrook.

Het is niet de eerste keer dat Hamas en de Palestijnse Autoriteit onder vuur komen te liggen voor het schenden van de vrijheid van meningsuiting. In mei 2015 schreef Human Rights Watch nog dat studenten door de Palestijnse Autoriteit werden gearresteerd op basis van hun politieke mening. MADA, een organisatie die zich inzet voor persvrijheid in Palestina, becijferde dat er in 2015 192 incidenten waren waarbij Palestijnse autoriteiten de vrije meningsuiting van journalisten schonden.

‘Door de afwezigheid van verkiezingen, zitten de Palestijnen opgezadeld met dezelfde leiders die tien jaar geleden aan de macht kwamen. Die leiders moeten op zijn minst naar kritische stemmen luisteren in plaats van ze te bestraffen’, zegt Sari Bashi van Human Rights Watch.

‘Ze sloegen me met een brandblusser’

Sinds de Palestijnse Burgeroorlog die begon na de verkiezingen van 2006, is Hamas in de Gazastrook aan de macht. Hamas maakt zich volgens het rapport schuldig aan illegale opsluitingen en folterpraktijken.

De journalist Ayman al-Amoul uit Gaza getuigt: ‘Mannen die zich voorstelden als veiligheidsagenten arresteerden mij in mijn huis. Ze namen mijn laptops en gsm in beslag en dwongen me om mijn paswoorden te geven. Ze beschuldigden mij ervan het aanzien van Hamas te verstoren. Ik moest urenlang in een kinderstoel zitten in een koude kamer, zonder eten of kleren. Ze sloegen me herhaaldelijk.’

‘Ik zat urenlang in een koude kamer zonder eten of kleren’

Al-Amoul krijgt een salaris van de Palestijnse Autoriteit, de rivaal van Hamas die vroeger de macht had over de Palestijnse Gebieden. Nu regeert de Palestijnse Autoriteit alleen nog maar op de Westelijke Jordaanoever.

Ramzi Herzallah, medewerker in een wisselkantoor, werd gearresteerd nadat hij een video op Facebook postte die Hamas bekritiseert. Hij werd verplicht om drie dagen lang in een kinderstoel te zitten. Elke keer als hij in slaap dreigde te vallen, werd hij geslagen door zijn ondervragers.

Ook vanuit de Westelijke Jordaanoever komen gelijkaardige geluiden. Matu Abu Lihi, rapper, werd tot drie keer toe gearresteerd door agenten van de Palestijnse Autoriteit voor de politieke inhoud van zijn teksten. Tijdens zijn derde arrestatie werd hij 24 dagen vastgehouden. Hij vertelt: ‘Vier of vijf agenten sloegen mij met een brandblusser en met de blote hand. Ze braken mijn tanden en goten daarna heet en koud water over me.’

Human Rights Watch veroordeelt

Human Rights Watch roept de Palestijnse overheden op om de arrestaties te beëindigen. Zowel de Palestijnse wet als internationale verdragen die geratificeerd zijn door Palestina verbieden de praktijk, zo staat de lezen in het rapport.

De meeste personen werden gearresteerd op basis van laster, dat in Palestina strafrechtelijk behandeld wordt. Het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties stelde eerder dat laster niet als misdrijf kan beschouwd worden en niet in een gevangenisstraf kan resulteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.