Ongeziene storm spoelt dorpen op Salomonseilanden weg

De tropische storm die begin april over de Salomonseilanden trok, maakte 17 dodelijke slachtoffers, liet 49.000 inwoners dakloos achter en zorgde voor een toestroom van meer dan tienduizend personen in tijdelijke opvangcentra. Terwijl eilandbewoners worstelen met toegang tot drinkwater en ernstige ziektes, ontwikkelde “Ita” zich tot een cycloon van categorie vijf, onderweg naar het noordelijke vasteland van Australië.

  • © Commonwealth of Australia 2014, Bureau of Meteorology Tijdens haar toch over de Koraalzee won cycloon Ita aan kracht: momenteel is ze geclassificeerd als categorie vijf. © Commonwealth of Australia 2014, Bureau of Meteorology
  • © CIA De Salomonseilanden: de schade door de storm was het grootste in de provincie Guadalcanal. © CIA

‘De gemeenteraad van Honiara heeft […] scholen beschikbaar gesteld als evacuatiecentra en tijdelijke woonplaats voor daklozen. Maar de situatie is nog onduidelijk op middellange tot langere termijn […]: aanwezige organisaties moeten samen met de overheid werken om tot een aantal goede antwoorden voor de ontheemde gemeenschappen te komen,’ zei Katie Greenwood, Oxfam-directeur op de Salomonseilanden, op de Australische ABC Radio.

Een lagedrukgebied bracht van 2 tot 5 april zware regens naar de Salomonseilanden, waardoor rivieren buiten hun oevers traden en een vloedstroom naar laaggelegen, dichtbevolkte gebieden op gang bracht. Tegelijkertijd zorgde een aardbeving voor bijkomende schade.

De langzaam bewegende storm groeide over de Koraalzee uit tot een tropische cycloon categorie vijf, met de naam “Ita”. De cycloon passeerde ten zuiden van Papoea-Nieuw-Guinea, richting Queensland in Australië.

De nationale krant The Salomon Star meldt dat naar verluidt nog tientallen mensen vermist zijn, wat betekent dat het dodental waarschijnlijk zal blijven stijgen. Het Solomon Islands National Disaster Operations Committee verklaarde dat er in de hoofdstad Honiara en de provincie Guadalcanal geen verdere dreiging voor overstromingen geldt, en dat het veilig is om zich te verplaatsen.

Knokkelkoorts

Grote bezorgdheid is er nu vooral over toegang tot drinkwater, en het risico op verspreiding van ziektes door kapotte rioleringen. ‘Het rioolstelsel in Honiara werd volledig vernietigd door de overstromingen. Als mensen dit [de riolen] blijven gebruiken, is er een ernstig risico op overstroming,’ zegt de ngo Save the Children.

Volgens Save the Children werden de voorbije dagen al verschillende gevallen van ernstige diarree en bindvliesontsteking (een oogontsteking die kan leiden tot verminderd gezichtsvermogen) opgetekend. Dit is al een eerste indicatie van de slechte staat van hygiëne en de kwetsbaarheid van de bevolking voor ernstige ziektes.

Nog voor de overstromingen kampten de eilanden met een uitbraak van knokkelkoorts. Hoofd van de ngo op de eilanden, Graham Kenna, uitte zijn vrees dat de muskieten de bovenhand zullen krijgen eens het water opdroogt.

Aangezien de storm de meeste gezondheidsvoorzieningen in de hoofdstad wegspoelde, wordt het een hele opgave de slachtoffers de juiste medische zorg toe te kunnen dienen.

Ingenieurs en hulpverleners

Het National Disaster Management Office coördineert samen met het Rode Kruis, Oxfam, Save the Children, World Vision en het Operationeel Coördinatiecentrum van Honiara de verdeling van noodhulp. De overheid van de Salomonseilanden maakte ongeveer een half miljoen euro vrij voor noodfondsen.

De Australische overheid steunde de eilanden met ongeveer 200 000 euro voor hulpgoederen aan evacuatiecentra in Honiara. Meteen na de storm arriveerde een twaalfkoppig team dat onder leiding van ingenieurs een aantal bruggen zal repareren en bredere humanitaire behoeften zal evalueren.  Volgens ABC verklaarde de Australische buitenlandse minister Julia Bishop dat  ‘[de premier van de Salomonseilandan Lilo] zei dat dit is wat hij wou: ingenieurs en hulpverleners.’

Ook Niew-Zeeland stuurde al een vliegtuig met medisch materiaal, en belooft noodfondsen te verhogen na verdere evaluaties van de situatie. In navolging verklaarden de Verenigde Staten maandag dat ze via het Franse Rode Kruis honderdduizend dollar zullen investeren.

Ita op weg naar Australische oostkust

De tropische cycloon ‪die de schade op de Salomonseilanden aanrichtte passeerde ten zuiden van Papoea-Nieuw-Guinea. Op zee won ze aan steeds meer kracht.

Het voorlopige traject, opgesteld door het Australische bureau voor meteorologie, voorspelt dat ze tegen vrijdag 11 april in de buurt van Cape Melville op het Australische vasteland zal passeren. Hierdoor kan de hele oostkust van Australië te kampen krijgen met zware regenval en overstromingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.