Elke week komen 25 migranten om

Ook in Afrika zelf sterven migranten op weg naar Europa

UNHCR/ B. Heger (CC BY-NC 2.0)

 

Elke week komen 25 migranten op het Afrikaanse continent om, nog voor ze aan de gevaarlijke overtocht van de Middellandse Zee kunnen beginnen. Sinds 2014 zijn zo al meer dan zevenduizend mannen, vrouwen en kinderen overleden, blijkt uit nieuwe cijfers.

De cijfers zijn afkomstig van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), die alle gegevens over verdwenen migranten actualiseerde. Dit jaar gaat het tot nog toe om 607 gevallen, waardoor het totaal op 7435 komt. 

Uit de cijfers blijkt dat duizenden mensen omkomen tijdens de reis door Noord-Afrika, waar 4400 overlijdens zijn gedocumenteerd sinds 2014. Ook de routes in Afrika ten zuiden van de Sahara zijn gevaarlijk: daar zijn 1830 slachtoffers gedocumenteerd. Langs de landroutes in de Hoorn van Afrika en de gevaarlijke overtocht van de Golf van Aden en de Rode Zee vielen nog eens 1171 slachtoffers. 

Interviews

Maar de IOM wijst er op dat het enkel om gedocumenteerde gevallen gaat - het werkelijke aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk veel hoger. De statistieken zijn immers gebaseerd op interviews met migranten in het kader van het Monitoring Mechanism Initiative (4Mi). Ze beschrijven hoe ze andere migranten zagen sterven als gevolg van honger, uitdroging, harde weersomstandigheden, verkeersongelukken of geweld.

Het werkelijke aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk veel hoger.

Maar de interviews bereiken maar een klein aantal van de migranten die op weg zijn in Afrika. “Dat betekent dat honderden bijkomende overlijdens niet gerapporteerd worden, en dus niet meegeteld worden”, stelt de IOM. Er is ook geen informatie over de identiteit van de slachtoffers. 

Toch zijn de interviews belangrijk, stelt de IOM, omdat ze de enige indicatie zijn van de overlijdens. De overblijfselen van de slachtoffers zullen misschien nooit gevonden worden en er wordt dan ook geen onderzoek gedaan naar hun dood. De familie is vaak niet op de hoogte en moet verder leven met onzekerheid over het lot van hun naasten.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.