Wereldleiders, Nobelprijswinnaars en VN-kopstukken buigen zich over toekomst voor de meest kwetsbare kinderen in de wereld

‘Wereld moet meer aandacht hebben voor rampzalige gevolgen van COVID-19 voor kinderen in armoede’

ILO / M. Crozet (CC BY-SA 4.0)

Kinderarbeid in Madagaskar

Verschillende Nobelprijswinnaars en regeringsleiders wijzen op de rampzalige gevolgen van COVID-19 voor kinderen die niet in staat zijn om online onderwijs te volgen.

De impact van de pandemie op kinderen zal de focus zijn van de organisatie Laureates and Leaders for Children, die bestaat uit Nobelprijswinnaars, wereldleiders en de hoofden van van verschillende VN-agentschappen. Op 9 en 10 september komen ze samen tijdens de Fair Share for Children Summit.

De sprekers zijn onder meer de Dalai Lama, de Bengalese econoom en grondlegger van het microkrediet Muhammad Yunus, de Guatemalteekse mensenrechtenactiviste Rigoberta Menchú Tum, de Liberiaanse vredesactiviste Leymah Gbowee, politica Tawakkol Karman uit Jemen en de Zweedse premier Stefan Löfven.

Kinderen bereiken

Laureates and Leaders for Children werd in 2016 opgericht door Nobelprijswinnaar Kailash Satyarthi. Tijdens de top van september zal de organisatie aandacht vragen voor de meest kwetsbare kinderen in de wereld en een beeld schetsen van wat er kan gebeuren als deze kinderen zonder onderwijs blijven. Ook zullen ze een oproep doen aan de wereld om een eerlijk deel aan de meest kwetsbare gemeenschappen te geven: 20 procent van het globale budget om COVID-19 te beheersen voor 20 procent van de meest arme mensen ter wereld.

De Nobelprijswinnaars vrezen dat ondanks de gedane toezeggingen om de wereldeconomie te ondersteunen, dit geld de kinderen niet zal bereiken.

‘COVID-19 kan de klok een decennium of langer terugdraaien voor de geboekte vooruitgang op vlak van kinderarbeid, onderwijs en gezondheid.’

‘Als gevolg hiervan kan COVID-19 de klok een decennium of langer terugdraaien voor de geboekte vooruitgang op vlak van kinderarbeid, onderwijs en gezondheid voor honderden miljoenen kinderen’, zeggen ze in een gezamenlijke verklaring.

Satyarthi, die in 2014 de Nobelprijs voor de Vrede won, heeft persoonlijk tienduizenden kinderen uit de slavernij gered en zal een van de sprekers zijn op de Fair Share for Children Summit.

Onderwijs tegen uitsluiting

De sprekers zullen tijdens de top regeringsleiders oproepen om wijs leiderschap te tonen en zorg te dragen voor de armen en gemarginaliseerden, met speciale aandacht voor kinderen.

Onderwijs vormt daarin een bijzonder belangrijke stap, aangezien kwaliteitsonderwijs de krachtigste manier is om ‘uitsluiting te beëindigen en de toekomst van gemarginaliseerde kinderen te veranderen’, zeggen Laureates and Leaders for Children.

Ze stellen dat er duizend miljard dollar nodig is om onder meer gedurende twee jaar de terugbetaling van schulden van lage-inkomenslanden uit te stellen, vangnetten voor sociale bescherming te financieren, en online onderwijs te organiseren voor mensen in armoede.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Meer armoede, meer kinderarbeid

Volgens de Wereldbank zal de huidige gezondheidscrisis nog dit jaar wereldwijd 40 tot 60 miljoen mensen in extreme armoede duwen. De Internationale Arbeidsorganisatie waarschuwt samen met Unicef dat de toename van armoede met één procentpunt, resulteert in minsten 0,7 procent meer kinderarbeid.

De huidige gezondheidscrisis nog dit jaar wereldwijd 40 tot 60 miljoen mensen in extreme armoede duwen.

Die vooruitzichten maken kinderrechtenspecialisten zoals Juliah Omondi uit Nairobi bijzonder ongerust. Ze ziet dat kinderarbeid miljoenen gezinnen in Afrika momenteel overeind houdt en dat de meest kwetsbare families zich daar moeten bij neerleggen, of anders verhongeren.

‘In veel Afrikaanse landen, waaronder Kenia, Oeganda, Botswana, Eritrea en Nigeria, worden in de informele sector de internationale arbeidsafspraken inzake de minimum leeftijd om te mogen werken gewoon genegeerd’, zegt Omondi.

In Nigeria heeft het Nationale Bureau voor Statistiek berekend dat vorig jaar 50,8 procent van de kinderen full time aan het werk was. Volgens Omondi is de situatie vergelijkbaar in de armste landen van Afrika waaronder Mali, Niger, Somalië en Zuid-Soedan.

En het ziet ernaar uit dat COVID-19 deze situatie voor kinderen alleen maar zal verergeren. Volgens onafhankelijk economisch consultant Danson Mwangangi uit Kigali in Rwanda heeft de pandemie de markt ernstig door elkaar geschud en ook hij ziet dat met name de kinderen daar het ergst onder lijden.

Piek

‘De crisis maakt het extreem moeilijk voor de Verenigde Naties om de doelstellingen te halen om kinderarbeid de wereld uit te helpen in de komende vijf jaar’, zegt Mwangangi. ‘Voor het eerst in 20 jaar zullen we een piek zien in het aantal kinderarbeiders.’

‘Voor niemand zijn de gevolgen zo pijnlijk als voor de gemarginaliseerde kinderen in deze wereld.’

‘We beginnen de gevolgen al te zien’, zegt Omondi. ‘Er zijn terug meer kindhuwelijken en meer meisjes die worden ingezet als huishoudhulp.’ Ze verwijst ook naar het recente rapport ‘Little Invisible Slaves’ van Save the Children (juli 2020). Daarin wordt duidelijk gemaakt dat COVID-19 het patroon van “’seksuele uitbuiting heeft veranderd en nu minder zichtbaar is in de straten, maar zich meer binnenskamers en online afspeelt’.

De Laureates and Leaders for Children zullen op 9 en 10 september aandacht vragen voor de impact van COVID-19 en de rampzalige gevolgen ervan voor kwetsbare kinderen in het bijzonder. ‘Voor niemand zijn de gevolgen zo pijnlijk als voor de gemarginaliseerde kinderen in deze wereld.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.