Paraguyaanse boeren en arbeiders motor achter algemene staking

Via een algemene staking op woensdag 26 maart voerden arbeiders, boeren en onderwijspersoneel in Paraguay de druk op voor onderhandelingen met regeringsambtenaren over recente sociaal-economische beslissingen. Het is de eerste keer in twintig jaar dat het land geconfronteerd wordt met nationale acties die het openbare leven lam leggen.

  • CC Paulien Osse Sinds 2007 steeg het minimumloon van 1.341.775 guaraní met een derde. Een verhoging van tien procent begin maart zorgt ervoor dat een minimumloon nu net geen driehonderd euro bedraagt. Te weinig, zeggen vakbonden. CC Paulien Osse

‘Het was een dag zonder geweld, binnen de vastgelegde garanties van de grondwet,’ prees president Horacio Cartes hoofdzakelijk zijn regering, die instond voor de vrije uitoefening van het stakingsrecht. Er was sprake van verkeerschaos, maar nergens werd gevochten.

Hoewel de overheid in eerste instantie de manifestatie probeerde in te perken, werd vooral in de Paraguyaanse hoofdstad Asuncion en in Ciudad del Este duidelijk dat vakbondsverenigingen en boerenorganisaties de nieuwe president op het matje roepen. Ook in andere steden in het binnenland werden stakingspiketten opgericht.

Duizenden demonstranten kwamen op straat om hun eisen in verband met recente privatiseringsstrategieën, regelgeving voor minimumlonen, voortdurend geweld tegen landbouwers, weinig kwalitatief onderwijs en het onrechtvaardige systeem voor openbaar vervoer te verduidelijken.

Grote diversiteit onder actievoerders

Sinds de algemene staking tegen het beleid van president Wasmosy in 1994 is dit de eerste collectieve actie in het land die er volgens lokale media voor zorgde dat de meeste fabrieken, winkels en scholen op woensdag waren gesloten; bussen en taxi’s reden niet uit. Supermarkten verloren hierdoor ongeveer een derde tot de helft van hun omzet, meldt La Nacion.

Demonstranten eisen een brede waaier aan sociaal-economische hervormingen. Zowel de versplinterde vakbondsfederatie, de nationale boerenbond als een groepering van politieke partijen en middenveldorganisaties bundelden hun krachten voor de mobilisatie.

Vorige week nog stemde de regering de wet op publiek-private partnerschappen, de Alianza Público-Privada. Projecten als deze worden gesteund door de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelings Bank.

De wet voorziet dat particuliere bedrijven aandelen krijgen in de internationale luchthaven, tolwegen en waterzuiveringsinstallaties in ruil voor investeringen in infrastructuur. Maar de linkse beweging is ervan overtuigd dat de overheid er eerder naar streeft de economie te privatiseren uit winstbejag, ten gunste van buitenlandse investeerders.

Vredevol protest voor een duidelijk dialoog

Cartes werd beëdigd als Paraguyaans president op 15 augustus 2013, en staat bij linkse bewegingen bekend als een rechtse neoliberaal met een beduidende interesse voor internationale economie.

Vorig jaar nog verklaarde hij zijn hoofd op de openbare marktplaats aan te bieden indien de overheid staatseigendom zou verkopen. Reden te meer voor theatergezelschap Centro Paraguayo del Teatro om een pop door de menigte te sturen, met een afbeelding van Cartes’ hoofd, aangeboden op een schoteltje.

De president en zijn kabinet keurden de staking af, en noemde de linkse kiesalliantie El Frente Guasú de aanstoker achter de manifestatie. Nadat de regering waarschuwde voor gewelddadige activisten, blijkt hun vrees voor een nieuwe bloederige “Marzo Paraguayo”, die op 23 maart herdacht werd, nu wel ongegrond.

Onder leiding van vice-president Juan Afara vond intussen een dialoog met de vakbonden plaats. Het pad van dialoog was ook de intentie achter de demonstraties, wat ‘normaal is, in tegenstelling tot de gewelddadige taal die wordt gebruikt door de regering,’ zegt Bernardo Rojas, vakbondsleider van het Sindicato Central Unitario de Trabajadores-Auténtica.

Rechtmatige historische klachten  

Duizenden landbouwers kwamen dinsdagnacht in vrachtwagens uit het noorden van Paraguay in Asuncion aan, om vakbonden te steunen.

Sinds het einde van de Paraguyaanse dictatuur in 1989 vielen al 130 doden in betwistingen over land. Daarom eisen landbouwers agrarische hervormingen, zodat er een einde komt aan de onderdrukking van boeren die afwijken van het achterhaalde productiemodel dat Paraguay hanteert.

Cartes gaf toe dat arbeiders recht hebben tot klagen, gezien het verleden. Maar toch zag hij niet af van zijn wekelijkse meeting met militaire leiders terwijl de protestmars door de straten van Asuncion trok.

Arbeiders eisen 25 procent verhoging van het minimumloon: Cartes onderging een mislukte poging om de gemoederen te bedaren met de belofte op een verhoging van tien procent begin maart, zonder overleg met vakbonden. Daarnaast moet er volgens vakbonden een prijscontrole komen voor basisvoedingsmiddelen.

Ook onderwijzers en studenten trokken mee de straat op om de regering te verzoeken fondsen voor educatieve doeleinden en collegegeld beter te besteden, om gratis en kwalitatief sterk onderwijs te garanderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.